Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Desať rokov neplatí výživné na deti. Napriek súdnym ťahaniciam je výsledok v nedohľadne
Zdielať na

Desať rokov neplatí výživné na deti. Napriek súdnym ťahaniciam je výsledok v nedohľadne

PREŠOV / So zúfalou situáciu bojuje matka dvoch detí. Jej exmanžel už 10 rokov na chlapcov neplatí výživné a hoci porušuje zákon, nik ho nevie prinútiť, aby si svoju povinnosť splnil. Prípad sa zasekol na okresnom súde. Žena hovorí o prieťahoch, pre ktoré v konečnom dôsledku trpia nevinné deti.

Žena tvrdí, že jej bývalý manžel si vyživovaciu povinnosť poriadne neplní posledných 10 rokov. Mladší zo synov podľa jej slov otca vôbec nepozná. "Sú to jeho deti, nejaví o nich žiadny záujem. Desať rokov ich nevidel, 10 rokov neplatí výživné. Momentálna suma je cez 7 000 eur," uviedla poškodená Adela. 

Matka zdôrazňuje, že nejde o peniaze pre ňu, ale pre ich dve deti. Obaja chlapci sú športovo nadaní. Zo zanedbania povinnej výživy muž už bol právoplatne odsúdený pred pár rokmi. Súd vtedy dokazovaním zistil, že na deti neplatil napriek tomu, že prispievať mohol. "Mal by sa k tomu konečne postaviť ako chlap. Hrozí mu tam druhá nápravnovýchovná skupina, on už bol odsúdený," povedala Adela. 

S trestným oznámením sa žena obrátila na políciu. Tá vyšetrovanie ukončila návrhom na podanie obžaloby.  Hoci je spis na stole sudcu už niekoľko mesiacov, prípad sa vpred príliš nepohol. "Raz príde, raz nepríde, keď príde, sudca ho vyzve, či chce obhajcu, on povie, že nie, bude sa obhajovať sám, na ďalšie pojednávanie príde s tým, že chce obhajcu, potom mu vypovie plnú moc," opísala Adela priebeh konaní. 

"Doterajšie súdom stanovené termíny hlavného pojednávania boli odročované vždy z dôvodov na strane obžalovaného," povedala hovorkyňa súdov v Prešovskom kraji Ivana Petrufová. K týmto skutočnostiam sa obvinený nevyjadril. Odborníčka síce vysvetľuje, že pri tomto skutku je možné obvinenému odobrať vodičský preukaz, no podľa slov Adely, ten jej exmanželovi chýbať nebude.

Možností je ale viac. "Napríklad aby bol vo veci v trestnom konaní zaistený nárok poškodeného na majetku obvineného," uviedla expertka na trestné právo Lucia Kurilovská. Na to ale Adela reaguje skepticky: "Exekúcia je už na neho 10 rokov. Zatiaľ mu exekútor nemôže nič vziať, lebo nič nemá." Predseda senátu môže tiež postupovať tak, že ustanoví náhradného obhajcu, aby zamedzil prieťahom. "Zákonodarca by mal zvážiť, aký veľký priestor dáva takýmto delikventom pre úspešné marenie konania a následné odďaľovanie súdnych rozhodnutí," povedala advokátka poškodenej Simona Čerevková. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy