Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
V Holandsku predstavili prístroj na smrť. Stačí stlačiť tlačidlo
Zdielať na

V Holandsku predstavili prístroj na smrť. Stačí stlačiť tlačidlo

AMSTERDAM / Na pohrebnom veľtrhu v Amsterdame predstavili samovražedný prístroj, ktorý človeku umožní zabiť sa stlačením tlačidla. Zariadenie nazvané Sarco, ktorého názov je skratkou pre sarkofág, vynašiel austrálsky zástanca eutanázie Philip Nitschke a holandský dizajnér Alexander Bannink. Jeho súčasťou je oddeliteľná rakva a bombička dusíka.

Osoba, ktorá chce zomrieť, stlačí gombík a priestor sa naplní dusíkom. "Spočiatku bude človek malátny, ale potom rýchlo stratí vedomie a zomrie," cituje Nitschkeho server denníka The Guardian.

Prvý plne funkčný prístroj, ktorý je možné vyrobiť na 3D tlačiarni, by mal byť k dispozícii do konca roka. To znamená, že každý, kto si bude chcieť Sarco vyrobiť, si plánik stiahne do počítača a potom použije vlastnú tlačiareň.

Prístroj tak rieši nezákonnosť asistencie druhej osoby pri samovražde. A ako podotýka Nitschke, stlačiť gombík je lepšie ako skočiť pod vlak. "Verím, že vybrať si, kedy zomrieme, je základným ľudským právom, nie je to len výsada ťažko chorých," povedal vynálezca.

Prístroj Sarco prilákal veľa návštevníkov veľtrhu. Jeden z tých, kto si ho vo virtuálnej realite vyskúšal, povedal: "Bol to naozaj zážitok a zvláštny pocit. Ale veľmi pekný a pokojný. Človek pri tom pozoruje mesiac a more. Je to veľmi pokojné."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy