Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Kedysi nemilosrdne mučili nevinných. Teraz žiadajú férový proces
Zdielať na

Kedysi nemilosrdne mučili nevinných. Teraz žiadajú férový proces

DAMASK / Dvaja bojovníci za Islamský štát prehovorili. Zatiaľ čo v minulosti boli nemilosrdní k nevinným civilistom, dnes už žiadajú spravodlivý proces a odvolávajú sa na právo. Reportérovi CNN sa podarilo s oboma mužmi nakrútiť rozhovor na severe Sýrie, kde ich zadržiavajú kurdskí bojovníci.

Falošné popravy, ukrižovanie, kruté týranie zajatcov ako aj účasť na masových popravách. Reč je o dvoch posledných známych preživších z britskej skupiny bojovníkov Islamského štátu, známych ako The Beatles. "Nie som žiaden demokrat, no demokrati ma chcú súdiť, tak by sa mali podľa toho aj správať," hovorí El Shafee Elsheikh. 

Títo dvaja bývalí bojovníci islamského štátu majú toho na rováši viac než dosť. Ich väzni vypovedali o pekle, ktoré im spravili zo života, keď mali nad nimi absolútnu moc. "Chcel by som zdôrazniť, že po právnej stránke ide stále iba o obvinenia," obracia sa na zákon El Shafee.

Vodcom ich skupiny bol Džihádista John. Ten sa nechal natočiť, ako vraždí nevinných zajatcov z radov novinárov a humanitárnych pracovníkov zo Západu. "Viem, že toto sa ľuďom na západe nebude páčiť, ale bol to jeden z najúprimnejších a najlojálnejších priateľov, akých som kedy mal," pokračuje El Shafee. Na otázku či schvaľuje Johnove vraždy však odpovedať odmietol.

Začiatkom roka dvoch mužov neďaleko Rakky zajali kurdské jednotky. Otázkou však zostáva, čo teraz s nimi. Briti ich údajne zbavili občianstva a do ich súdenia sa nehrnú. "Určite by som chcel absolvovať proces doma," vyjadril sa Alexanda Kotey. Podľa niektorých názorov by však už nikdy nemali vkročiť na britskú pôdu. Na krk si ich nechcú uviazať ani Američania. 

Pozrite si archívnu reportáž o posledných slovách odsúdeného vraha: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy