Jasno
16°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Byty po výbuchu sú neobývateľné. Ich obyvatelia mlčia
Zdielať na

Byty po výbuchu sú neobývateľné. Ich obyvatelia mlčia

KOŠICE / Požiar bytu na košickej Obchodnej ulici, pri ktorom prišiel o život 92-ročný majiteľ, spôsobil únik plynu. Potvrdili to hasiči, ktorí v pondelok na mieste tragédie urobili expertízu. Výbuch a následný požiar zdevastoval aj ostatné byty. Materiálne škody sa zrejme vyšplhajú na viac ako pol milióna eur.

Byty sú po nedeľňajšom výbuchu neobývateľné, vchod do bloku nepretržite strážia policajti. Výbuch nastal v byte na štvrtom poschodí v nedeľu večer. Následne vypukol obrovský požiar. Dôchodcovi už pomôcť nedokázali. Hasiči našli jeho nevládne telo v jednej z miestností totálne zničeného bytu. Našťastie sa podarilo všetkých obyvateľov dostať včas do bezpečia. Štyria ľudia skončili v nemocnici následkom nadýchania sa splodín horenia. Experti začali okamžite vyšetrovať príčiny tragickej udalosti. "Vykonanou obhliadkou na mieste udalosti bolo potvrdené, že príčinou vzniku požiaru bol výbuch nahromadeného plynu," uviedol riaditeľ hasičov v Košiciach Tomáš Berzetei.

Zápach plynu cítili obyvatelia už niekoľko minút pred samotným výbuchom. Na miesto vyslali pohotovostného technika, no ten už zasiahnuť nestihol. Byt okamžite po výbuchu zasiahli obrovské plamene. "Celoplošne bol požiarom zasiahnutý byt na 4. poschodí. Spočiatku bola značná intenzita požiaru už po príjazde na miesto bolo evidentné, že z oboch strán šľahajú plamene," povedal Berzetei.

Presné škody po požiari zatiaľ nevyčíslili, už teraz je ale jasné, že budú obrovské. Výbuch nenarušil statiku budovy. "Po včerajšej obhliadke statika bolo verbálne potvrdené, že objekt na Obchodnej ulici nevykazuje také známky porušenia, aby z hľadiska statického nebol užívaniaschopný," povedal starosta mestskej časti Košice-Západ Ján Jakubov.

Majitelia bytov o udalosti hovoriť nechcú, údajne sa dohodli, že spoločné vyhlásenie poskytnú neskôr. Pomoc im ponúklo i mesto. "Zástupcovia mesta Košice bezprostredne po vzniknutej situácii komunikovali s občanmi týchto bytov. Tí nás informovali, že majú náhradné ubytovanie. Mesto Košice je ale pripravené poskytnúť núdzové ubytovanie, napríklad v malometrážnych bytoch. Do tejto chvíle nás ale o to nepožiadal ani jeden občan," povedala hovorkyňa migistrátu mesta Košice Linda Šnajdárová.

"Vyšetrovateľ kriminálnej polície v Košiciach začal trestné stíhanie pre trestný čin všeobecného ohrozenia. Bližšie okolnosti udalosti sú predmetom ďalšieho vyšetrovania," povedala policajná hovorkyňa v Košiciach Jana Mesárová. Výbuch a následný požiar na Obchodnej ulici bol už tretím počas uplynulého víkendu. 

Pozrite si archívne video.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy