Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Pojednávanie s Okoličánym sa konalo napriek tomu, že nikto z obžalovaných neprišiel
Zdielať na

Pojednávanie s Okoličánym sa konalo napriek tomu, že nikto z obžalovaných neprišiel

BRATISLAVA / Najvyšší súd vytýčil na utorok a na stredu verejné zasadnutie v kauze východoslovenskej skupiny vedenej Róbertom Okoličánym. Jemu, ako aj jeho dvom komplicom Róbertovi N. a Jaroslavovi P., vymeral v auguste 2016 Špecializovaný trestný súd v Pezinku doživotné tresty. Ďalší člen skupiny Jozef L. dostal úhrnný trest vo výške 25 rokov a zvyšných 12 obžalovaných tresty v rozmedzí od 3,5 do 12,5 roka.

Obžalovaných súd uznal za vinných spolu z 20 skutkov vrátane zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, niekoľkých vrážd, násilných útokov, vydierania alebo krádeží áut. Najvyšší súd bude teraz rozhodovať o ich odvolaniach. Podľa reportérky TV JOJ, ktorá je na mieste, nikto z obžalovaných neprišiel, no senát po krátkej porade rozhodol, že sú splnené zákonné podmienky na to, aby sa pokračovalo. Všetci z neprítomných obžalovaných súhlasili s tým, aby sa pojednávalo aj v ich neprítomnosti. 

Voči skupine vypovedal vodič Robert Gerčiš, ktorý sa stal kľúčovým svedkom. "V prípade Róberta N. sa koná ako proti ušlému, zasadnutie bude pokračovať zajtra," uviedla hovorkyňa Najvyššieho súdu Alexandra Važanová. Mali by padnúť aj rozsudky.

Prvostupňový rozsudok pripisoval členom skupiny zodpovednosť za vraždy Jozefa Eštóka, Jozefa Ferenca, Mareka Adama, Zdeňka Lhockého a Ganiho Selmaniho. Podľa obžaloby tieto vraždy naplánovali Róbert O. a Róbert N. a vykonávateľmi boli väčšinou Róbert N. a Jaroslav P. Pri vražde Eštóka pritom zahynul aj náhodný okoloidúci vodič Roman Straka. Podľa rozsudku členovia skupiny zorganizovali aj útoky na viacero osôb za pomoci železných tyčí alebo sekier alebo útoky na kasína a zábavné podniky s cieľom prinútiť ich majiteľov platiť za ochranu. Pri akciách využívali nelegálne držané zbrane a kradnuté autá. Proti skupine svedčil ako kľúčový svedok bývalý člen Róbert G.

Skutkami údajnej východoslovenskej zločineckej skupiny sa súdy zaoberajú od augusta 2007. Prokurátor pôvodne žaloval skupinu Róberta O. dovedna z 19 skutkov, medzi ktorými bolo založenie a zosnovanie zločineckej skupiny, vraždy, pokusy o vraždu, ublíženia na zdraví, ďalšie násilné trestné činy, nepovolené ozbrojovanie a vydieranie. Prípady viacerých obžalovaných, ktorí na súd nechodili, senát prvostupňového súdu postupne vyčlenil na štyri samostatné konania, čo sa neskôr ukázalo ako problém. Bývalý Špeciálny súd vyniesol 17. februára 2009 rozsudok nad časťou skupiny - Róbertovi O. a Jaroslavovi P. vymeral doživotie, ďalší piati členovia dostali tresty v rozmedzí od štyroch do osem a pol roka. Členov údajnej zločineckej skupiny vtedy odsúdil za desať trestných činov, ktorých sa podľa žalobcu dopustili v rokoch 2000 až 2005. Obžalovaní sa voči verdiktu súdu odvolali. Rok po prvostupňovom verdikte 26. februára 2010 senát Najvyššieho súdu SR na neverejnom zasadnutí pôvodný rozsudok zrušil. Prípad vrátil Špecializovanému trestnému súdu v Pezinku na nové prejednanie a rozhodnutie. Zároveň mu nariadil, aby kauzu opäť spojil.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy