Skoro jasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Bývalá juhokórejská prezidentka Pak Kun-hje je vinná
Zdielať na

Bývalá juhokórejská prezidentka Pak Kun-hje je vinná

SOUL / Juhokórejský súd uznal bývalú prezidentku Pak Kun-hje vinnou zo zneužitia právomoci verejného činiteľa, vydierania aj korupcie. Verdikt ju zrejme poriadne prekvapil.

Verdikt a výška trestu pre juhokórejskú prezidentku Pak Kun-hje už sú známe. Prokuratúra požadovala oôvodne za tri hlavné trestné činy 30 rokov za mrežami a k tomu pokutu vo výške až 110 miliónov dolárov.

Korupčný škandál, ktorého je bývalá hlava štátu ústrednou postavou prepukol ešte v roku 2016. Vyvrcholil jej zosadením vlani v marci. Súd už odsúdil dôverníčku prezidentky Čche Son-sil. Tá si rozsudok vypočula tento rok vo februári. Dostala 20 rokov za mrežami.

Výšku trestu pre prezidentku určili na 24 rokov odňatia slobody a finančnú pokutu vo výške 18 miliárd wonov, čo je v prepočte takmer 14 miliónov eur.  Exprezidentka, ale aj prokuratúra sa proti rozsudku ešte môžu odvolať. Pak Kun-hje, ktorá je momentálne vo väzbe, obžalobu odmieta. Na súd sa nedostavila. Pojednávanie naživo vysielala televízia, čo v krajine nie je zvykom.

Pred budovou súdu v centre Soulu protestovali proti jej väzeniu stovky jej prívržencov, ktorí sú presvedčení o tom, že je nevinná. Dav nad sebou mával transparentmi, na jednom z nich bolo heslo "zastavte politickú pomstu".

Aféra prezidentky sa týkala aj priemyselného gigantu Samsung, ktorého šéfa I Če-jonga vlani v auguste poslali do väzenia pre úplatky na 5 rokov. Vo februári tohto roku ho ale prekvapivo prepustili.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy