Jasno
13°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Chudobné deti si odkladajú jedlo zo školskej jedálne do vrecka
Zdielať na

Chudobné deti si odkladajú jedlo zo školskej jedálne do vrecka

Archívna reportáž

LONDÝN / Učitelia sa sťažujú na zlý zdravotný stav detí z chudobných rodín: do školy chodia bledé, vychudnuté, majú nezdravý chrup a v školskej jedálni si do vreciek odkladajú jedlo na neskôr.

S rastúcou chudobou v radoch školákov sa stretávajú aj učitelia na britských ostrovoch. Učiteľka Lynn z niekdajšieho industriálneho mesta v oblasti Cumbria nechcela zverejniť svoje celé meno, obávala sa, že by tým zahanbila rodiny vo svojej školskej komunite. Je jednou z pedagógov, ktoré hovorili s novinármi na konferencii učiteľov v Brightone. Hlavnou témou bol rastúci počet detí vyrastajúcich v chudobných životných podmienkach. "Deti si odkladajú jedlo do vreciek. Niekde by to nazvali kradnutím. My to nazývame prežitím," vraví Lynn. Hlad je vraj najviac vidno na deťoch po víkende strávenom doma.

Ďalšia učiteľka, Louise Regan z Nottinghamshire povedala pre portál BBC: "Vidno, že majú úplne sivú pokožku. V pondelok ráno je to najhoršie. Vieme, že deti z viacerých rodín prídu do školy hladné. O 9:30 sú už unavené a nevládzu." Vravela, že jej škola poskytuje deťom čisté školské rovnošaty a že často v nich prídu po víkende a je zjavné že nič iné na sebe po celý čas nemali. Škola má aj potravinovú banku, ktorá poskytuje deťom v núdzi potravinové balíčky, ale aj náhradné oblečenie či obuv. "Máme aj práčky a perieme deťom šaty, kým sú na telocviku. Nedopustíme, aby boli stigmatizované preto, že majú špinavý odev." Riaditeľ jednej zo škôl v Portsmouth hovorí, že počet detí v neprijateľných podmienkach sa zoštvornásobil. "Každý prípad súvisí s chudobou, v ktorej žijú. Sú zanedbané. Je to preto, lebo ich rodiny nemajú dosť peňazí na zabezpečenie jedla, kúrenia či dokonca ani postelí."

Howard Payne vraví, že keď boli školy zatvorené pre snežnú kalamitu, on sa rozhodol inak: "Našu školu som nechal otvorenú, pretože som sa naozaj obával o deti, že by v ten deň nemali teplú stravu." Vraví, že v ten deň prišlo do školy približne 45% detí. Prieskum občianskeho združenia proti detskej chudobe Child Poverty Action Group zaznamenal, že školy v rastúcej miere zasahujú v boji proti chudobe - takmer polovica z 900 účastníkov prieskumu v radoch pedagógov potvrdila, že ich škola ponúka aspoň jeden program proti chudobe: potravinovú či odevnú banku, niektoré dokonca poskytujú rodinám núdzové pôžičky. 4/5 opýtaných vraveli, že deti sú počas dňa hladné a vykazujú známky nevyhovujúceho zdravotného stavu.

Riaditeľka Child Poverty Action Group Alison Graham hovorí: "Keď v každej triede s 30. žiakmi je 9 detí pod hranicou chudoby, je načase pretvoriť bezpečnostnú sieť pre rodiny bojujúce s chudobou." Často ide o hrdých rodičov, ktorí odmietajú sociálne dávky a radšej pracujú v dvoch či troch zamestnaniach. "Nakoniec ale majú len o niekoľko libier viac ako tí, ktorí poberajú sociálnu podporu," vraví Alison Graham. Britské ministerstvo školstva vyhlásilo, že jeho cieľom je vytvoriť krajinu, v ktorej sa každý môže dostať tak ďaleko, ako mu to jeho talent umožní. Hovorca ministerstva pripomína akčný plán sociálnej mobility na boj proti príjmovým rozdielom vo výške 72 miliónov libier a investície vo výške 2,5 miliardy libier nasmerovaných práve k chudobným študentom.

Školské stravovanie sa vo viacerých krajinách stretáva s rôznymi ťažkosťami. Takto dopadol pokus zaviesť na amerických školách zdravú výživu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy