Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vandal s klincami ničí bicyklové duše, v Komárne proti nemu bojujú netradičným spôsobom
Zdielať na

Vandal s klincami ničí bicyklové duše, v Komárne proti nemu bojujú netradičným spôsobom

KOMÁRNO / Voľným okom ich nevidno, ale účinok je nežiadúci. Drobné klince v Komárne už prepichli stovky bicyklových duší. Tamojší servis pred jarnou sezónou nestíha klasické opravy. Preto sa zrodilo zariadenie na zber drobných klincov. Po chodníkoch a cyklotrasách s ním už desiatky kilometrov nabehal a zbieral klince aj 81-ročný cyklistický pretekár.

Obuvnícke klince znepríjemňujú život obyvateľom Komárna, ktorí sa presúvajú na dušiach Svoje o tom vie aj pán Árpád Csaplár, niekdajší cyklista Dukly, ktorý opäť aktívne sadol na bicykel ako 70-ročný. Ročne prejde 17-tisíc, ako on hovorí, závodných kilometrov: "Ja som ešte v stredu dostal defekt, asi neprestal. Človek si myslí všelijaké veci pri tom, pošle ho voľakde. Mal som možnosť koleso vymeniť so zmrznutými rukami alebo ísť spotený peši domov. Zničil som si topánky a aj 37-eurový plášť."

​Už niekoľko týždňov sa dvere v cykloservise prakticky nezatvárajú. Klasické opravy nestíhajú kvôli defektom na bicykloch a na kočíkoch."Plášť nabehne na klinec, on sa trošku postaví, váhou zatlačí a tým pádom je defekt istý," vysvetlil  Štefan Izsák z predajne a cykloservisu v Komárne.  "Jedna pani hlásila, že má 20 klincov v jednom kolese," dodal Izsák.

"Podľa mňa môžeme vylúčiť náhodu. Počas sezóny máme hlásené denne jeden-dva prípady a nie denne 7 až 20 prípadov," uviedol Štefan Izsák z predajne a cykloservisu. Obuvnícky klinec nie je možné bežne v obchode kúpiť. Z ulíc a cyklotrás v Komárne ich už vyzbierali stovky. Preto vznikol v dielni zlepšovák. "Testovaciu jazdu som spravil na novom chodníku pri cintoríne, kde sa mi okamžite podarilo na tom 200-metrovom úseku pozbierať asi 50 klincov," uviedol majiteľ cykloservisu.

Na drevenej konštrukcii sú upevnené 40 centimetrové magnetické lišty, ktoré sa používajú na odkladanie náradia. Zariadenie cyklista ťahá za sebou. "Existuje riziko, že zberač prvý pichne tú dušu. Preto cyklista, ktorý s tým zariadením chodí, má pri sebe rezervu. Ja si ochotne zalepím na mieste a pokračujem," dodal Štefan Izsák.

Mamičky s kočíkmi rezervu pri sebe nenosia a ani sviatoční cyklisti. "Dotlačiť domov bicykle alebo kočík je veľakrát umenie," dodal majiteľ cykloservisu. 

Nebezpečne ohrozil seba a aj vodičov automobilov. Cyklista sa vydal na diaľnicu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy