Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Rukojemnícka dráma vo Francúzsku skončila. Útočníka zastrelili
Zdielať na

Rukojemnícka dráma vo Francúzsku skončila. Útočníka zastrelili

CARCASONNE / Ozbrojený muž zajal v piatok predpoludním niekoľko rukojemníkov v supermarkete na juhu Francúzska.  Podľa informácií sa ozbrojený muž hlásil k teroristickej organizácii Islamský štát. Francúzsko v posledných rokoch zažilo niekoľko krvavých atentátov, ktoré podnikli práve radikálni islamisti. 

K sérii útokov došlo v departmente Aude na juhozápade Francúzska. Redouane Lakdim (26), ktorého policajti registrovali ako drogového dílera a príležitostného zlodeja najprv zaútočil v meste Carcassone na dvojicu mužov v aute. Jedného z nich zastrelil, druhého zranil. Potom nasadol do ich auta a zmizol preč. "Cestou narazil na skupinu policajtov, po ktorých začal strieľať. Jedného z nich zranil," uviedol Gérard Collomb, francúzsky minister vnútra. Guľka podľa lekárov preletela asi tri centimetre od srdca. Útočníkovi sa opäť podarilo z miesta činu ujsť. V neďalekom meste Trebes si vybral za cieľ miestny hypermarket. Vyzbrojený nožmi, pištoľou a granátmi vstúpil dnu a podľa svedkov zakričal "Allah Akbar, všetkých vás zabijem!"

"Ihneď začal strieľať a zabil ďalších dvoch ľudí," dodal minister vnútra. Ľudí, ktorí nestihli z obchodu ujsť zajal. Celú oblasť okamžite obsadili bezpečnostné zložky. Do akcie nasadili stovky mužov.

"Chcel by som ubezpečiť obyvateľov mesta, že sme zmobilizovali všetky potrebné sily," povedal Francúzsky prezident Emmanuel Macron. Rukojemnícka dráma trvala niekoľko hodín. Útočník počas nej stihol vysloviť aj požiadavku na prepustenie Salaha Abdeslama z väzenia. Abdeslam je jediným známym z radikálov, ktorí prežili pri teroristickom útoku v Paríži v novembri 2015 zabili stotridsať ľudí.

 Patovú situáciu napokon vyriešil 45-ročný policajný podplukovník. Ten únoscovi ponúkol, že sa mu dobrovoľne vzdá, ak na oplátku prepustí jedného z rukojemníkov. "Chcel  by som vyzdvihnúť hrdinstvo tohto muža, ktorý bol počas akcie vážne zranený," povedal Gérard Collomb.Policajt mal pri sebe po celý čas zapnutý telefón. Keď jeho kolegovia začuli výstrely, vtrhli do obchodu a útočníka zastrelili.

Podľa vyšetrovateľov nemal muž žiadnych komplicov. K útokom sa popoludní prihlásili radikáli z Islamského štátu. Konečná bilancia sú traja mŕtvi a piati zranení, z toho dvaja vážne. 

 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy