Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Samojazdiace auto usmrtilo ženu
Zdielať na

Samojazdiace auto usmrtilo ženu

ARIZONA / Včerajšia nehoda autonómneho vozidla v Arizone nie je jedinou, pri ktorej zomrel človek. Už pred dvomi rokmi samojazdiace auto havarovalo a usmrtilo vodiča, ktorý ho prepol na režim autopilota. Tragédia je však prvou, pri ktorej auto, počas testovania samonavigačných systémov, zrazilo chodca. Analytici tvrdia, že je ešte zrejme príliš skoro, aby sa takéto vozidlá zaradili do premávky.

Tragédia sa stala okolo 10tej večer tamojšieho času. Obeťou je 49 ročná žena, ktorá prechádzala cez cestu mimo priechodu pre chodcov na bicykli. Zrazilo ju auto patriace spoločnosti Uber, ktoré testovali v režime autopilota. Vyšetrovatelia zisťujú, prečo ju vozidlo senzormi nezachytilo a prečo nezasiahol pomocný vodič, ktorý môže dupnúť na brzdu, alebo stočiť volant, keď vidí, že auto ohrozuje chodcov, alebo iných vodičov.

„Vozidlo šlo rýchlosťou okolo 60 kilometrov za hodinu, sedel v ňom aj pomocný vodič. Je ale príliš skoro na akékoľvek závery,“ tvrdí hovorca polície Ronald Elcock.

Polícii majú pri vyšetrovaní pomôcť kamerové zábery z miesta činu. Podľa analytikov je aj táto tragédia dôkazom, že nové technológie nie sú spoľahlivé.

"Ešte pred rokom vyzeralo testovanie samojazdiacich áut ako ďaleká budúcnosť. Odvtedy vyše 20 spoločností začalo doslova súťažiť o to, kto pustí prvý takéto vozidlo na cesty. Vyhlasovali, že v roku 2020 už budú autá ľudí samé prevážať. Toto ale nie je bezpečný konkurenčný boj. Táto tragédia ukazuje, že sme sa na ne spoľahli príliš rýchlo,“ hovorí dopravná analytička Dara Kerr.

Paradoxné je, že práve od autonómnych vozidiel sa očakávalo, že výrazne znížia počet úmrtí spôsobených nepozornými vodičmi. Momentálne firma, ktorej auto nehodu spôsobilo, stopla testovanie samonavigačných systémov v ostatných amerických štátoch a Kanade.


Súvisiace články

Najčítanejšie správy