Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
V Indonézii sú aktívne už tri sopky
Zdielať na
Zahraničie

V Indonézii sú aktívne už tri sopky

Zdroj: SITA/AP Photo/Purwowiyoto

V posledných dňoch prejavujú sopky v Indonézii zvýšenú aktivitu a dvom z nich hrozí erupcia

Celkom tri sopky na území Indonézie, vrátane známej Krakatau, v posledných dňoch prejavujú zvýšenú aktivitu a dvom z nich hrozí erupcia. Uviedol to dnes zástupca indonézskeho vulkanologického centra. Pre sopku Anak Krakatau (Syn Krakatau) odborníci v piatok zvýšili stupeň varovania, pretože vulkán začal chrliť popol.

Anak Krakatau sa nachádza na malom ostrove v Sundskej nížine medzi ostrovmi Sumatra a Jáva, asi 130 kilometrov západne od hlavného mesta Jakarty. Podľa úradov sa vulkanická činnosť na ostrove, ktorý je veľkou turistickou atrakciou, v posledných dňoch výrazne zvýšila.

Erupciou teraz hrozí aj sopka Kelud na východnej Jáve, ktorá sa nachádza 90 kilometrov od druhého najväčšieho indonézskeho mesta Surabayi. Už minulý týždeň indonézske úrady nariadili evakuáciu viac ako 100 tisíc ľudí, ktorí žijú v desať kilometrovom okruhu okolo tohto vulkánu.

Nedávno zažila Indonézia i výbuch sopky Soputan na ostrove Sulawesi, ktorá vo štvrtok vychrlila mohutný oblak bieleho dymu a vyhodila popol do výšky 1,5 kilometrov.

V Indonézii je 129 činných sopiek, čo je najviac na svete. Súostrovie totiž leží na tichomorskom ohnivom páse, ktorý sa tiahne od Severnej Ameriky cez Japonsko až k juhovýchodnej Ázii.

Medzi nebezpečné vulkány zaradili napríklad Merapi a práve Anak Krakatau, ktorý vznikol v roku 1928 v krátere vybuchnutej sopky Krakatau. Jeho explózia v roku 1883 spôsobila prívalovú vlnu vysokú 40 metrov a priniesla smrť 36 tisícom ľuďom.

Zdielať na

Najčítanejšie správy