Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Husté sneženie, silné lejaky, rozbesnený oceán. Búrka udrela na severovýchod USA
Zdielať na

Husté sneženie, silné lejaky, rozbesnený oceán. Búrka udrela na severovýchod USA

USA / Extrémne počasie trápi ľudí po celom svete. Kým Európa sa ešte spamätáva z mrazivého počasia, ktoré pripravilo o život desiatky ľudí, ničivá búrka zasiahla severovýchod Spojených štátov. Zahynulo pri nej najmenej sedem osôb. Viac ako dva milióny ľudí zostali bez elektriny. V Marylande a Virgínii vyhlásili stav ohrozenia.

Husté sneženie, silné lejaky, rozbesnený oceán. To sú len niektoré z podôb obrovskej zimnej búrky, ktorá zasiahla rozsiahle územia na severovýchode Spojených štátov. Morské vlny na pobreží Massachusets siahali až do výšky dvojposchodových domov.

"Ja som v poriadku, ale v domoch je stále plno ľudí, ktorí sa boja odísť," tvrdí miestna obyvateľka. Záchranári viacero obyvateľov priam vytrhli z pazúrov ničivého živlu, aby ich dostali do bezpečia. Silný vietor výdatne zbičoval aj Washington D.C.. Vietor tam dosahoval rýchlosť viac ako 110 kilometrov za hodinu. V štáte New York zase napadlo až tridsať centimetrov nového snehu.

Najsilnejšie sneženie za posledných dvadsať rokov zasiahlo aj kanadskú provinciu Ontario. Miestne úrady však boli na výčiny počasia pripravené, a tak husté sneženie spôsobilo len uzavretie škôl v najťažšie postihnutých oblastiach. Sneh však výrazne skomplikoval život obyvateľom severovýchodnej Číny. Lei Suohui, ktorý má na starosti čistenie mesta tvrdí, že všetky odhŕňače a posýpače neustále pracujú. "Práve sme vyčistili ulice, keď dorazila ďalšia snehová búrka. Všetky odhŕňače snehu sú v uliciach."

Z vyčíňania Beštie z východu a snehovej búrky Emma sa stále spamätávajú na britských ostrovoch. Tamojšie letiská a železnice však už obnovili svoju prevádzku. Iba v Británii prišlo v uplynulých dňoch o život najmenej trinásť ľudí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy