Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Zhoreli im domy, tak ich poslali do kina
Zdielať na

Zhoreli im domy, tak ich poslali do kina

POPRAD / V popradskej mestskej časti Matejovce nastalo opäť veľké sťahovanie. Ľudí, ktorých domy vyhoreli pri požiari v osade, ubytovali prechodne v miestnej základnej škole. Ale v pondelok sa deťom na východnom Slovensku končia jarné prázdniny, triedy preto treba uvoľniť. Krízový štáb našiel riešenie na poslednú chvíľu.

S úderom deviatej ráno sa viac ako sto ľudí začalo opäť sťahovať, tentokrát putovali zo základnej školy do kina. "O sťahovaní rozhodol krízový štáb na svojom zasadnutí v piatok, tomuto rozhodnutiu predchádzalo stretnutie s rodičmi, ktorí vyslovili požiadavku aby bola škola čo najskôr pripravená na začiatok vyučovacieho procesu," tlmočil stanovisko mesta Poprad komunikačný manažér Marián Galajda.

Nespokojní rodičia si totiž nevedeli predstaviť, ako budu ich deti od pondelka v spoločnom areáli fungovať. Barbora Cehulová, ktorá je riaditeľkou ZŠ Poprad-Matejovce: "...áno, rodičia mali s tým problém, rýchlo sme konali a sme radi, že sa to skončilo tak, ako sa to skončilo."

Ľudia si skromne zbalili zopár vecí do igelitových vriec, nachystali ležadlá, triedy si po sebe poupratovali, nasadli do hasičského autobusu a odviezli sa na ďalšiu adresu. Tá tento raz znela: Poprad, veľká kinosála, Kino Máj.

Obyvatelia zhorených domov, ale veľmi nadšení neboli: "Čo vám poviem, ťažko nám je," hovorí smutne Jozef Pohoš, kým jeho spolu súputník Milan Polhoš sa snaží vidieť udalosti pozitívnejšie a dodáva: "...tak vám poviem, i tam nám bolo dobre, i tu musí byť."

 Veľkú kinosálu plánujú rozdeliť na niekoľko časti. Jedna rodina bude žiť na pódiu, druhá pod sedadlami, tretia niekde uprostred. "...toto je jeden veľký priestor, my to oddelíme paravánmi, aby mal každý nejaký svoj komfort," vysvetľuje Ján Ondrišik, ktorý je členom krízového štábu.

Pod popradskú diaľnicu späť domov by sa ľudia mali vrátiť koncom týždňa. Ale už do nových unimobuniek a tiež do príjemnejšieho prostredia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy