Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Žene zachránil život videohovor
Zdielať na

Žene zachránil život videohovor

Archívna reportáž

NEW YORK / Žene telefonujúcej cez videohovor zachránilo život to, že si jej sestra všimla príznaky mozgovej príhody. Okamžite zavolali záchranku a to jej pravdepodobne zachránilo život.

Technológia mi zachránila život - vraví žena, ktorá mala mozgovú príhodu a neuvedomovala si to, upozornila ju až jej sestra, s ktorou sa rozprávala cez videohovor. Všimla si, že jej staršia sestra, ktorá žije sama v New Yorku, "nevyzerá v poriadku." Uvedomila si, že sestrin hlas znie divne a keď jej povedala, nech si dá tabletku a ona nedokázala chytiť do ruky pohár s vodou, vedel, čo to znamená: jej sestra prekonala mozgovú príhodu.

Opokua Kwapong si vôbec neuvedomovala, v akej vážnej situácii sa ocitla: "Sestra mi vravela, že hovorím nezrozumiteľné slová, ja som si ale myslela, že si zo mňa uťahuje a spočiatku som jej neverila." Sestry sa podľa portálu BBC cez konferenčný videohovor spojili s ďalšou sestrou, zhodou okolností lekárkou a tá potvrdila, že Opokua naozaj mala príhodu. Vzápätí zavolali rýchlu zdravotnú pomoc. Pri kontrole v nemocnici lekári zistili, že pani Kwapong mala upchatú cievy v mozgu.

Pani Kwapong je presvedčená o tom, že "život mi zachránil videohovor cez FaceTime. Keby sme spolu hovorili len cez telefón, sestra by si možno nevšimla, že sa so mnou niečo deje a celé to mohlo dopadnúť úplne inak." Žena, ktorá pracuje ako výskumníčka v potravinárskom priemysle, po príhode ochrnula na polovicu tela. Aj tu jej však pomáhajú technológie: "Keďže nemôžem toľko cestovať ako predtým, veľkú časť práce viem vyriešiť cez konferenčné videohovory. O internete a technológiách počujete často zlé veci, ja ich ale vnímam ako možnosť konať dobro."

Mozgové príhody sa udejú, keď je obmedzený prívod kyslíka do mozgu - to môže byť spôsobné upchatou cievou (ischemická príhoda) alebo krvácaním do mozgu pri prasknutí cievky v hlave (hemoragická príhoda). Základné spoznávacie znaky mozgovej príhody sú:

- ochabnutie časti - zväčša jednej strany - tváre

- oslabnutie ruky na jednej strane

- problémy s rečou, človek nedokáže vysloviť slová zrozumiteľne, prípadne nerozumie tomu, čo mu hovoria

Ak ste svedkami týchto znakov, treba okamžite volať lekársku pomoc.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy