Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Proces s obžalovanými v prípade vraždy Čongrádyho sa skončil. Najvyšší trest je 23 rokov
Zdielať na

Proces s obžalovanými v prípade vraždy Čongrádyho sa skončil. Najvyšší trest je 23 rokov

BRATISLAVA / Padli prvé rozsudky v kauze vraždy údajného bossa bratislavského podsvetia Petra Čongrádyho. Objednávateľ popravy, rusky hovoriaci podnikateľ Sergej Miňajlenko, dostal najprísnejší trest spomedzi pätice obvinených, až 23 rokov nepodmienečne. Dvoch obžalovaných súd naopak oslobodil.

Zavraždený Peter Čongrády vyrastal v detskom domove a bol považovaný za jedného zo štyroch nástupcoch po zavraždenom Sýkorovi. Jeho likvidáciu plánovali konkurenti už v roku 1999, nakoniec zomrel až o 5 rokov neskôr. Za jeho smrťou bol zrejme teritoriálny boj o Bratislavu a okolie medzi slovenskými a východoeurópskymi skupinami podsvetia.

​Senátu Okresného súdu Bratislava 1 v novom zložení sa podarilo pomerne komplikovaný prípad popravy Čongrádyho z roku 2004 uzatvoriť presne po roku. Podľa obžaloby objednávateľovi vraždy nepomohla ani 15-hodinová obhajobná záverečná reč. Súd Sergeja Miňajlenka odsúdil najprísnejším trestom spomedzi pätice obžalovaných. "Obžalovaného S.M. odsúdil k výnimočnému trestu 23 rokov," vyjadril sa Pavol Adamčiak, hovorca Krajského súdu Bratislava.

Peter Holáň dostal za účasť na vražde 18 rokov. "S rozhodnutím sudcu OS sa stotožňujem, najmä v rozhodnutí týkajúceho sa Sergeja M. a Petra H.," vyjadril sa prokurátor.

S miernejším, 5-ročným trestom odchádzal zo súdu Dušan Šurina. "Spokojný? Nespokojný. Nevedel som o žiadnej pripravovanej vražde," okomentoval rozsudok odsúdený Šurina.

Ďalších dvoch obžalovaných súd oslobodil. Roman Jaďuď mal tesne pred prvým pokusom o vraždu od činu upustiť a naopak, Čongrádyho dokonca varovať pred nebezpečenstvom. "Obžalovaného R.J. oslobodil spod obžaloby, nakoľko zanikla trestnosť," vyjadril sa Adamčiak. Jaďuď bol spokojný, prokurátor už menej. "S týmto som sa nestotožnil, som podal odvolanie na mieste," povedal prokurátor.

Posledného obžalovaného, Vladimíra Šarana, súd oslobodil, lebo nebolo dokázané, že skutok spáchal. Nevedel, že auto, ktoré mal podľa obžaloby ukradnúť, páchatelia neskôr použijú pri vražde.

Rozsudok vo viacerých častiach ešte nie je právoplatný. Súd odkázal poškodenú Lindu Čongrádyovú, dnes už Chrenovú, so svojím nárokom na odškodnenie na civilné konanie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy