Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Väzenie ako ideálna príprava na prezidentský post. Kajínek chce kandidovať
Zdielať na

Väzenie ako ideálna príprava na prezidentský post. Kajínek chce kandidovať

Archívna reportáž

HODONÍN / Za mrežami si Jiří Kajínek za dvojnásobnú vraždu odsedel 23 rokov. Český prezident Miloš Zeman sa minulý rok rozhodol, že mu udelí milosť a tak sa dostal koncom mája 2017 na slobodu. Neuplynul ani rok a obyčajný život bez mrežovaného výhľadu sa Kajínkovi máli. Okrem desiatok besied, ktoré absolvuje po celej republike, šokoval aj vyhlásením o možnej kandidatúre na hlavu štátu.

Bol právoplatne odsúdený za dve vraždy, napriek tomu je v Česku celebritou. O 57-ročnom Jiřím Kajínkovi nakrútili pred pár rokmi aj film, ktorý k jeho popularite iste prispel. Od prepustenia z väzenia obchádza celú republiku a jeho besedy sa tešia veľkému záujmu. Na jednej z nich, v mestečku Hodonín, prednedávnom šokoval vyhlásením, že v nasledujúcich voľbách, teda o 5 rokov, sa chystá kandidovať na prezidenta, píše portál Blesk.cz. Teraz vraj nechcel kandidovať proti Zemanovi, ktorému vďačí za prepustenie z väzenia.

Kajínek tvrdí, že už teraz mu ľudia ponúkali na kandidatúru potrebných 50 tisíc hlasov. Tvrdí, že väzenie je dobrou prípravou na prezidentský úrad. Opiera sa pritom o historické skúsenosti. "Sedel Antonín Zápotocký, Ludvík Svoboda, Gustáv Husák aj Václav Havel. Nebol by som tak ani zďaleka prvý," hovorí Kajínek. Do volieb by išiel, podľa vlastných slov, pre pobavenie.

Verejnosť ale začala pochybovať, žeby jeho kandidatúra mohla byť reálna, pre povahu trestného činu, za ktorý bol odsúdený. Právnik Jan Kysela, ktorého oslovil portál Blesk.cz, ale potvrdil, že kandidatúra je možná a legálna. "Žiadna ústavná prekážka v tom nie je. V zahraničí to tak funguje, u nás nie. Nepoznám prekážku, ktorá by v tom bránila. Osobne nepoznám podmienky milosti, ktorú Kajínek dostal, ale ak tam nie je vyslovene napísané, že sa nesmie politicky angažovať, tak potom prekážka neexistuje," povedal právnik Kysela.

Kajínek sa chystá nasadiť všetky sily, aby obnovil proces a očistil svoje meno. Trvá na tom, že nikdy nikoho nezabil, hoci priznáva, že v mladosti vystrájal všeličo.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy