Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Priveľa alkoholu môže spôsobiť skorú demenciu
Zdielať na

Priveľa alkoholu môže spôsobiť skorú demenciu

Archívna reportáž

PARÍŽ / Nová štúdia, v ktorej skúmali viac ako milión dospelých pacientov z francúzskych nemocníc, spája nadmernú konzumáciu alkoholu s ochoreniami cievneho systému no najmä so skorým nástupom degeneratívnych ochorení mozgu a demencie.

Štúdiu včera zverejnil prestížny medicínsky magazín Lancet Public Health. Vedci skúmali stav viac ako 1 milión pacientov prepustených z francúzskych nemocníc v rokoch 2008 až 2013 s diagnózou demencia, čo je klinický syndróm charakteristický postupne sa zhoršujúcimi mentálnymi schopnosťami. Zistili, že problémy s nadmerným užívaním alkoholu sa vyskytujú u pacientov s demenciou - u mužov aj u žien, v rôznej miere - dvakrát častejšie, ako u pacientov bez demencie.

Keďže neurologické poruchy ako Parkinsonova či Huntingtonova choroba môžu tiež viesť k demencii, vedci pri štúdii vynechali pacientov s týmito diagnózami, aby mohli izolovať úlohu, ktorú zohráva konzumácia alkoholu. "Novinkou je zistenie, do akej veľkej miery prispievajú problémy s alkoholom k záťaži demencie v priebehu života," povedal pre portál CNN Michael Schwarzinger, lekár a vedúci výskumník štúdie. Prepojenie je obzvlášť silné pri pacientoch s demenciou so skorým nástupom, diagnostikovanej keď má pacient menej ako 65 rokov.

 "Pri tak silnom prepojení ma najviac prekvapilo, že problémy s konzumáciou alkoholu sú vo výskume demencie a v politike verejného zdravie na pokraji záujmu," dodal Schwarzinger. Prepojenie medzi nadmernou konzumáciou alkoholu a demenciou so skorým nástupom je zaujímavé zistenie aj podľa ďalších vedcov, upozorňujú však, že štúdia sa týka hospitalizovaných pacientov - pričom najmä v počiatočných štádiách demencie nie je bežné, že je pacient hospitalizovaný.

Alkohol môže škodiť rôznymi spôsobmi: z etanolu vzniká acetaldehyd, ktorý pôsobí na mozgové bunky ako jed a môže trvalo poškodiť štruktúru a funkčnosť mozgu. Nadmerné pitie môže viesť aj k takzvanej hepatickej encefalitíde, kedy mozog trpí nadmernou prítomnosťou amoniaku v krvi pre zlyhanie pečene. "Alkoholoci sú navyše štatisicky ľudia s nižším vzdelaním, často fajčiari a mávajú depresie. To všetko sú faktory, ktoré prispievajú ku skorému nástupu demencie," dodáva Schwarzinger.

Výsledky štúdie však nemožno zovšeobecňovať, keďže skúmala jednotlivcov iba v jedinej krajine. Podľa správy Svetovej zdravotníckej organizácie z roku 2014 konzumuje priemerný Francúz ročne 12,2 litra čistého alkoholu, kým v Spojených štátoch je to len 9,2 litra. Podľa výskumníkov by sa ale varovania ohľadne prepojenia medzi nadmernou konzumáciou alkoholu a skorým nástupom demencie vo všeobecnosti mali brať ako varovný prst celosvetovo.

Lekári hľadajú metódy ako zastaviť degeneratívne ochorenia mozgu, zatiaľ ale neúspešne:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy