Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Obžalobu na poslanca Stanislava Mizíka vrátili prokuratúre
Zdielať na

Obžalobu na poslanca Stanislava Mizíka vrátili prokuratúre

BRATISLAVA / Sudca Špecializovaného trestného súdu odmietol a vrátil prokurátorovi obžalobu voči poslancovi parlamentu Stanislavovi Mizíkovi. Úrad špeciálnej prokuratúry poslanca obžaloval pre zločin výroby extrémistických materiálov, zločin rozširovania extrémistických materiálov a prečin hanobenia národa, rasy a presvedčenia.

Ako informovala hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu, Katarína Kudjáková, dôvodom je, že sudca zistil závažné procesné chyby, najmä porušenie práva na obhajobu. "Uznesenie nie je právoplatné, je proti nemu prípustná sťažnosť. O prípadnej sťažnosti by rozhodoval Najvyšší súd SR," dodala Kudjáková.

Podľa prokuratúry sudca vytkol len jednu procesnú chybu. "Pri predvolávaní svedkov teda poškodených v predvolánkach, ktoré boli zaslané obhajcom, neboli uvedené mená poškodených teda svedkov, ale iba druh trestného úkonu," vysvetľuje hovorkyňa generálnej prokuratúry, Andrea Predajňová. Napriek tomu sa špeciálna prokuratúra bráni tým, že postupovali podľa zákona. Aj preto už podal prokurátor proti tomuto uzneseniu sťažnosť. Na ťahu je teraz Najvyšší súd.

Poslanec NR SR Stanislav Mizík na tlačovej konferencii v sídle Ľudovej strany Naše Slovensko (ĽSNS) v Banskej Bystrici uviedol, že víta rozhodnutie sudcu a oceňuje jeho odvahu. "Myslím si, že v konečnom dôsledku budem úplne zbavený celej tejto nespravodlivej a politicky motivovanej obžaloby,“ dodal poslanec.

"Z predmetného uznesenia jednoznačne vyplýva, že od začiatku išlo o akciu na politickú objednávku, o akciu, pri ktorej úzko spolupracoval vyšetrovateľ NAKA so špecializovaným prokurátorom,“ doplnil predseda ĽSNS a poslanec parlamentu Marian Kotleba. Podľa neho ide o precedens, ak sudca napíše, že prokurátor aj vyšetrovateľ ignorovali upozornenia obhajcu na to, že postupujú voči jeho klientovi protizákonne.

​Úrad špeciálnej prokuratúry poslanca obžaloval pre zločin výroby extrémistických materiálov, zločin rozširovania extrémistických materiálov a prečin hanobenia národa, rasy a presvedčenia. Poslanec Mizík 10. januára 2017 na sociálnej sieti napadol zoznam osobností ocenených prezidentom Andrejom Kiskom, prekážal mu okrem iného ich židovský pôvod.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy