Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Výsledok druhej priamej voľby prezidenta Zemana je definitívny
Zdielať na

Výsledok druhej priamej voľby prezidenta Zemana je definitívny

Archívne video

BRNO / Výsledok druhej priamej voľby prezidenta je definitívny, Najvyšší správny súd (NSS) zamietol posledné štyri sťažnosti. Žiadnemu zo 70 podnetov nevyhovel. Kreslo prezidenta obhájil Miloš Zeman, v druhom kole porazil vedca Jiřího Drahoša. Nič nebráni tomu, aby Zeman zložil sľub, povedal novinárom predseda volebného senátu Tomáš Langášek.

Značná časť sťažností kriticky poukazovala na kampaň súčasného prezidenta, napríklad na spájanie protikandidáta Drahoša s hrozbou migrácie alebo na zastrené financovanie cez spolok Priatelia Miloša Zemana.

"Kampaň bola ostrá, zavádzajúca, ale to je prirodzená súčasť kampane. Volebné heslá a vyjadrenia kandidátov sú nutne zjednodušujúce, skresľujúce. Je to súboj medzi kandidátmi a ich názory, také tie kampane sú," povedal Langášek.

Pred piatimi rokmi bola kampaň podľa neho tvrdšia, vtedy súd dokonca konštatoval nezákonnosť v podobe inzerátu, ktorý pred druhým kolom voľby ostro napadol Karla Schwarzenberga. Podobnú nezákonnosť tentoraz volebný senát nezistil, hoci označil inzeráty spájajúcej Drahoša s migráciou za zavádzajúce.

Súd môže voľbu zneplatniť len vo výnimočných prípadoch, keď sú volebné zákony porušené vo veľkom rozsahu, vysokej intenzite a s preukázaným účinkom na výsledok. Práve vplyv na výsledok sa podľa Langáška len ťažko dokazuje, voličom nikto "nevidí do hlavy".

Súd sa tento rok opakovane zaoberal financovaním kampane. Billboardy a inzeráty v prospech obhajujúceho prezidenta pred voľbami platil spolok Priatelia Miloša Zemana. Mená darcov Zeman zverejnil až v poslednej predvolebnej televíznej debate. Súčasná právna úprava umožňuje skryť pôvod prostriedkov, pokiaľ je kampaň fakticky úplne alebo z veľkej časti vedená tretími osobami s vedomím kandidáta. Podľa Langáška by sa zákon mohol zmeniť, záleží ale na vôli zákonodarcov.

Dnes súd na základe sťažností riešil tiež napríklad Zemanove pravidelné návštevy krajov alebo reláciu Týždeň s prezidentom v TV Barrandov. "Hlava štátu má z povahy veci väčší priestor v médiách," konštatoval Langášek. Ťažko podľa neho odlišovať, kedy je v médiách ako kandidát a kedy v spojitosti s aktuálne vykonávanou prezidentskú funkcií.

Možno očakávať, že sa niektorí pisatelia sťažností ešte obrátia na Ústavný súd. Kampaňou sa naďalej môže zaoberať Úrad pre dohľad nad hospodárením politických strán a politických hnutí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy