Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Nemecká armáda má vážne problémy
Zdielať na

Nemecká armáda má vážne problémy

Archívna reportáž

BERLÍN / Nová správa o stave nemeckej armády hovorí, že je v "dramaticky zlom" stave. Parlamentná komisia skonštatovala nedostatočný počet vojakov a nevhodný stav ich výbavy a výstroja. Nemecká armáda napríklad momentálne nemá k dispozícii ani jedinú funkčnú ponorku či veľké transportné lietadlo.

Nemecko má po rokoch váhania s modernizáciou svojej armády vážny problém. Nemecká armáda je "dramaticky" obmedzená v bojaschopnosti, oznámil Hans-Peter Bartels, parlamentný splnomocnenec pre ozbrojené sily vo svojej novej správe. Tá opisuje aj zlyhania vo velení a plánovaní, ktoré zhoršili stav. "Pripravenosť armády na nasadenie sa za ostatné roky nezlepšila, naopak, zhoršila," povedal Bartels na tlačovej konferencii v Berlíne.

"Ku koncu roka nebolo v aktívnom stave 6 zo 6 ponoriek. Miestami nebolo schopné letieť ani jedno z našich 14. lietadiel Airbus A-400M," povedal Bartels. Vozidlá boli podľa neho v čase spísania správy v oprave. Rovnako aj stav bojových stíhačiek, tankov, helikoptér a lodí opísal ako "dramaticky zlý." Správa hovorí aj o nedostatku náhradných dielov či o problémoch so zastaranou výbavou, ktorá spôsobuje "veľké medzery" v ozbrojených silách.

Armáde chýba vhodné velenie, keďže nemá naplnené tisíce dôstojníckych pozícií. Správa podľa portálu BBC vyzýva vládu na to, aby urýchlene zaviedla reformy a zvýšila obranný rozpočet. Nemecko v roku 2017 minulo na obranu 37 miliárd eur, čo je zhruba 1.2% HDP a teda nespĺňa ciele NATO, 2% HDP. Táto téma síce nebola kľúčová pri aktuálnych koaličných rokovaniach, kancelárka Angela Merkel ale vyhlásila, že do roku 2024 Nemecko splní cieľ 2%: "Našim vojakom zabezpečíme najlepšiu možnú výbavu, výcvik a podporu."

Nemecká armáda sa stala profesionálnou pred siedmimi rokmi. Medzičasom už prekonala niekoľko škandálov s nedostatočným financovaním - v roku 2014 bolo zistené, že počas výcviku armád NATO velitelia tankov maskovali nedostatočný počet guľometov použitím násad od metlí, namaľovaných na čierno.

Zvýšenie obranných nákladov spojené s modernizáciou ozbrojených síl je témou pre všetky členské štáty NATO:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy