Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vulkán na Sumatre sa prebudil. Oblak z popola siahal až do výšky päť kilometrov
Zdielať na

Vulkán na Sumatre sa prebudil. Oblak z popola siahal až do výšky päť kilometrov

JAKARTA / Erupcia sopky spôsobila nepríjemnosti na ostrove Sumatra. Mnohé letecké spoločnosti museli zrušiť svoje lety pre veľké množstvo popola v ovzduší.

Sopka Sinabung na indonézskom ostrove Sumatra sa opäť prebudila. Jej výbuch v Indonézii spôsobil obrovské problémy, keďže do vzduchu vymrštila obrovský oblak popola siahajúci až do výšky 5 kilometrov. Miestni sa len prizerali na to, ako dym zakryl oblohu.

Regionálny úrad na pozorovanie oblakov z popola v austrálskom meste Darwin už vydal červenú výstrahu pre letecké spoločnosti. Toto varovanie vydávajú úrady pri koncentrácii veľkého množstva popola v ovzduší.

Indonézske úrady uviedli, že nie sú hlásené žiadne straty na životoch, ale obyvatelia neďalekých oblastí by si mali dať pozor na lávu. Hora, ktorá je často súčasťou malebných indonézskych fotografií dosiahla v posledných dňoch najvyšší stupeň rizika od roku 2014.

​Erupcie sopky v ostatných rokoch pripravili o život niekoľko ľudí. V roku 2010 dvoch, v roku 2014 až šestnástich a pred dvomi rokmi zahynulo ďalších 7 ľudí. Súčasná aktivita sa ale zatiaľ zaobišla bez akýchkoľvek zranení.

Vedci tvrdia, že sopka môže spôsobiť globálne ochladenie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy