Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Päťdesiatročná senátorka bez nôh čaká dieťa. Starať sa oň chce v Kongrese
Zdielať na

Päťdesiatročná senátorka bez nôh čaká dieťa. Starať sa oň chce v Kongrese

WASHINGTON / Americká senátorka Tammy Duckworth má 50 rokov a patrí k veľmi váženým členom Senátu. Pri bojovom nasadení v irackej vojne prišla pri havárii vrtuľníka o obe nohy, je tiež držiteľkou niekoľkých vyznamenaní. Teraz postavila konzervatívny Senát pred nutnosť vysporiadať sa s jej materskými povinnosťami. Oznámila totiž, že je tehotná.

Senátorka Duckworth k svojmu legislatívnemu programu teraz pripojila aj ďalšiu úlohu, a to prinútiť Senát, aby v zasadacej sále vytvoril priestor pre matku, ktorá sa bude o svoje dieťa starať aj priamo v práci. 

Duckworth je z polovice Thajka a svoju neľahkú úlohu si plne uvedomuje. Je si vedomá aj toho, že bude v Senáte zástupkyňou pracujúcich žien a navyše čerstvých matiek vo vyššom veku. V hornej komore obhajuje aj záujmy amerických veteránov. 

Ako uvádza portál IDnes.cz, senátorka svoje materské práva obhajuje v dobe, keď americká spoločnosť žije bojom za rodovú, genderovú, rovnosť. Kongres v tomto ohľade podľa amerických médií nemá príliš dobrú povesť. V Senáte zasadajú väčšinou muži bielej pleti. Zo stoviek senátorov tvoria ženy asi pätinu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy