Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Stav prírodnej katastrofy. Juhoafrickú republiku sužujú dlhodobé suchá
Zdielať na

Stav prírodnej katastrofy. Juhoafrickú republiku sužujú dlhodobé suchá

Archívna reportáž

PRETORIA / V Juhoafrickej republike v utorok vyhlásili na celom území stav prírodnej katastrofy. Dôvodom je mimoriadne sucho, ktoré sužuje najmä Kapské Mesto, kde hrozí prerušenie dodávok pitnej vody. Krízové riadenie je v súčasnosti v rukách vlády.

Úrady tak rozhodli po "prehodnotení rozsahu a závažnosti súčasného sucha". To má korene v období výnimočného sucha v rokoch 2015 a 2016, po ktorom sa zásoby vody pre trvalo nízke zrážkové úhrny neobnovili. K nedostatku vody prispeli podľa agentúry AP aj globálne klimatické zmeny a masívny nárast populácie v Kapskom Meste. 

Štvormiliónová aglomerácia na juhozápade JAR je obľúbeným cieľom turistov. Od začiatku mesiaca tam ale platí limit 50 litrov pre dennú spotrebu vody na osobu. Takzvaný "deň nula", kedy úrady zavrú kohútiky všetkým "postrádateľným" odberateľom sa vďaka úsporným opatreniam miestnych farmárov posunul z 11. mája na 4. júna.

Neistý je ale vývoj v centrálnej časti JAR a tiež v susednom Lesothe. Agentúra Reuters na začiatku februára informovala, že znepokojivo nízke hladiny hlásia aj priehrady v Lesothe, z ktorých čerpajú vodu juhoafrické veľkomestá Johannesburg a Pretoria.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy