Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Zo Zimbabwe utekajú už 7-ročné deti
Zdielať na
Zahraničie

Zo Zimbabwe utekajú už 7-ročné deti

Zdroj: John Atherton/ilustračné

Vyhladované, unavené a často siroty - deti utekajú za vidinou jedla, práce a vzdelania. Často však skončia zneužité bezohľadnými prevádzačmi cez hranice a zamestnávateľmi, niektoré sú poslané späť do svojej domoviny, aby odtiaľ opäť utekali.

Aj sedemročné deti zo Zimbabwe utekajú pred ekonomickou krízou, hladom a AIDS do Južnej Afriky. Podľa agentúry Reuters to uviedla humanitárna organizácia Save the Children (Zachráňte deti).

Vyhladované, unavené a často siroty odchádzajú za nádejou jedla, práce či vzdelania. Častejšie však skončia zneužité bezohľadnými sprievodcami či zamestnávateľmi. Bývajú potom v táboroch pre nelegálnych utečencov či na skládkach odpadu.

"Rozhodne sú chronicky podvýživené," povedal hovorca Save the Children Dominic Nutt. "Majú vypuklé brušká a roztrhané šaty. Vyzerajú omnoho mladší, než v skutočnosti sú. Južnú Afriku však aj napriek tomu vnímajú stále ako zasľúbenú zem," dodal.

Ekonomická kríza, inflácia dosahujúca 6 600 percent a jedna z najhorších epidémií vírusu HIV v Afrike, primäla milióny unavených Zimbabwanov k odchodu do stabilnejších susedných krajín.

Podľa Save the Childern každý rok prekročí hranicu s JAR 1 500 neplnoletých Zimbabwanov. Na základe prieskumu medzi 130 týmito deťmi v Johannesburgu a blízko hranice so Zimbabwe a Mozambikom, dospela humanitárna organizácia k záveru, že štvrtina z nich bola poslaná späť do vlasti, ale podarilo sa im z nej opäť utiecť.

"Sedemročné deti väčšinou neprechádzajú cez hranice samé. Môžu tak však urobiť v štvorčlennej skupine s desiatimi či jedenástimi deťmi. Cez hranicu ich väčšinou prevádzajú miestni prevádzači, čo je vlastne eufemizmus pre zločincov, ktorí ich bijú a zneužívajú," povedal Mutt.

Polovica z detí zaplatila úplatok v snahe dostať sa cez hranicu. Štnásť percent z nich tvrdí, že boli napadnuté. Veľa detí nemá žiadne dokumenty. Len pár z nich získa miesto v škole. Ostatné sú prinútené k práci.

Save the Children preto dúfa, že sa im podarí zriadiť útočisko pozdĺž hranice, kde by mladí Zimbabwčania spoločne s ďalšími deťmi v núdzi vrátane Juhoafričanov dostali starostlivosť a vzdelanie. "Deti prichádzajú a my s tým musíme niečo robiť. Nemusíme kritizovať juhoafrickú vládu. Tá sa stále snaží zaistiť bývanie samotným Juhoafričanom," povedal Nutt.

Zdielať na

Najčítanejšie správy