Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Vyšetrovatelia pádu ruského lietadla už majú štyri možné príčiny
Zdielať na

Vyšetrovatelia pádu ruského lietadla už majú štyri možné príčiny

MOSKVA / Požiar motoru, porucha ukazovateľa rýchlosti, chyba pilota, alebo námraza? Ruské médiá špekulujú o páde lietadle, pri ktorom zahynulo všetkých 71 ľudí na palube. Vyšetrovatelia pracujú s niekoľkými verziami, teroristický útok považujú za nepravdepodobný. Vyšetrovatelia objavili už aj druhú čiernu skrinku.

Ruský list Kommersant zverejnil hlavné verzie vyšetrovateľov nedeľného pádu dopravného lietadla An-148, ktoré sa zrútilo neďaleko Moskvy. Odborníci objavili už aj druhú čiernu skrinku. Zatiaľ sa hovorí o požiari v motore, námraze na povrchu lietadla, chybe pilota, ale aj o poruche ukazovateľa rýchlosti. Haváriu nikto zo 71 cestujúcich neprežil. Na palube boli podľa záchranárov dvaja cudzinci - Švajčiar a Azerbajdžanec.

​Niekoľko očitých svedkov tvrdilo, že lietadlo vo vzduchu explodovalo, čomu ale odporujú verzie odborníkov a aj doterajšie vyšetrovanie. Stroj pri dopade vytvoril kráter hlboký 2,5 metra, čo svedčí o tom, že na zem sa zrútil s plnými nádržami. "V momente nárazu bolo lietadlo neporušené. Na jeho palube nedošlo predtým k žiadnemu požiaru a stroj vybuchol až po havárii," hovorí hovorkyňa vyšetrovateľov Svetlana Petrenko. Následky havárie likviduje takmer 800 ľudí, miesto nešťastia monitorujú aj bezpilotné stroje. Polícia oblasť nešťastia uzavrela, trosky stroja sú rozmetané na ploche vyše 30 hektárov. V Orsku, kam lietadlo smerovalo, už začali s odberom DNA príbuzných obetí, aby mohli identifikovať ich telá. Doteraz na mieste nešťastia našli viac ako sedemsto častí ľudských tiel.

​Vyšetrovatelia analyzujú konverzáciu pilota s riadiacou vežou moskovského letiska, z ktorého stroj štartoval. V dialógu nie je zmienka o tom, že by pilot zaznamenal akékoľvek komplikácie. O sedem minút neskôr sa spojenie s vežou prerušilo. Lietadlo po strate spojenia prepadlo o 300 metrov na výšku 1500 metrov. Pilotovi sa podarilo následne výšku opäť podarilo nabrať, stroj ale o niekoľko minút nakoniec spadol z dosiaľ nezistených príčin.   

​V Orenburgu, ktorý je regionálnym centrom oblasti, ľudia nosia kvety k provizórnemu pamätníku, pripomínajúcemu obete leteckej tragédie. Objavujú sa pri ňom aj rôzne plyšové hračky a medvedíky. Lietadlo bolo totiž plné mladých ľudí. Najmladšou cestujúcou na palube bolo iba päťročné dievčatko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy