Skoro jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Putin nemá pod palcom celé Rusko. Jeho podpora na Sibíri viazne
Zdielať na

Putin nemá pod palcom celé Rusko. Jeho podpora na Sibíri viazne

NOVOSIBIRSK / Už dnes je prakticky každému jasné, kto sa stane víťazom ruských prezidentských volieb, a to je prvé kolo naplánované až na 18. marca. Vladimír Putin má aktuálne podporu takmer troch štvrtín obyvateľov krajiny. Napriek tomu existujú oblasti a mestá, kde nemá až toľko fanúšikov, ako by si želal.

"Mnoho ľudí cíti, že o výsledku je už dávno rozhodnuté bez nich. Nemajú preto ani chuť ísť voliť," hovorí obyvateľka Novosibirsku, najväčšieho ruského mesta na Sibíri. Prezident Putin tu vraj nemá až takú podporu, aká by bola Kremľu po chuti. "Toto je opozičné mesto. Žije tu plno mladých ľudí, ktorí podporujú Navaľného. Chodia pravidelne protestovať," povedala miestna obyvateľka.

Putin to mal údajne v tomto meste vždy ťažšie než v Moskve, či v Petrohrade. Pred štyrmi rokmi napríklad obyvatelia Novosibirsku odmietli prezidentovho kandidáta na starostu mesta. Podľa kolegov najväčšieho kritika Putinovho režimu, Alexeja Navaľného, je to logické. "Práve tu končili mnohí vyhnanci, ktorí mali svoj názor a nebáli sa ho povedať," povedal spolupracovník Alexandra Navaľného Andrej Gladčenko.

Na druhej strane, pravdou zostáva, že aj na Sibíri sa nájde dostatok Putinových stúpencov. Veria, že im Putin zabezpečí dobré podmienky na život. "Verím, že platy sa budú zvyšovať, pribudnú benefity a Rusko bude stabilné," povedala miestna obyvateľka. Práve o stabilitu ide mnohým z tých, ktorí si ešte pamätajú deväťdesiate roky minulého storočia. Preto podľa analytikov získa Putin dostatok hlasov a zostane na čele Ruska aj ďalšie roky.

Opozičný politik Alexander Navaľnyj chcel v prezidentských voľbách kandidovať proti Vladimirovi Putinovi, neobišlo sa to ale bez problémov. Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy