Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Testy na zvieratách a dokonca aj na ľuďoch. Nemecké automobilky sa neštítia ničoho
Zdielať na

Testy na zvieratách a dokonca aj na ľuďoch. Nemecké automobilky sa neštítia ničoho

Archívne video Archívna reportáž

ALBUQUERQUE / Európskymi médiami otriasla správa, že nemecké automobilky testovali vplyv emisií na opiciach. Najnovšie sa ukázalo, že na výskum neboli použité len zvieratá, ale aj ľudia.

Informácie, ktoré boli nedávno zverejnené poukazovali na to, že E.U.G.T. (Európske výskumné združenie pre životné prostredie a zdravie v dopravnom sektore) uskutočňovalo testy na zvieratách. Výskumné združenie v roku 2007 spoločne založili nemecké automobilky Volkswagen, BMW a Daimler.

V pôvodných informáciách sa uvádzalo, že výskum bol prevádzaný na desiatich opiciach. Avšak najnovšie údaje odhalili, že predmetom testu boli aj ľudia. Automobilky sa údajne snažili dokázať ekologickosť naftových technológií, pričom umiestnili opice do vzduchotesných priestorov a nechali ich štyri hodiny dýchať splodiny z automobilu Volkswagen Beetle.

Nemecká vláda konanie spoločností odsúdila. Hovorkyňa vlády Steffen Seibert na tlačovej konferencii v Berlíne vyhlásila, že postupy spoločnosti nie sú v žiadnom prípade eticky zdôvodniteľné. Pochopenie pre podobné testy nemá ani ministerstvo dopravy a už vôbec nie ministerstvo životného prostredia.

V správe o činnosti združenia z rokov 2012 až 2015 stojí, že E.U.G.T. „podporilo krátkodobú inhalačnú štúdiu oxidu dusičitého na zdravých ľuďoch“. Rôzne koncentrácie sa následne testovali na 25 účastníkoch výskumu, pričom ako uvádza ceskatelevize.cz nebola "preukázaná žiadna reakcia na vdýchnutý NO2".

Jedna zo spoločností, a to konkrétne Daimler, konanie odsúdila a oznámila, že prešetrí ako k udalostiam došlo.

Európska únia sa stále snaží o znižovanie emisií.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy