Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Zdravotný stav Donalda Trumpa je výborný, tvrdia lekári
Zdielať na

Zdravotný stav Donalda Trumpa je výborný, tvrdia lekári

WASHINGTON / Americký prezident Donald Trump absolvoval v piatok svoju prvú lekársku prehliadku vo funkcii prezidenta. Podľa lekára Ronnyho Jacksona z vojenskej nemocnice Waltera Reeda je hlava štátu vo výbornom stave.

Sedemdesiatjeden ročný Trump absolvoval preventívnu prehliadku v čase, kedy vyšla kniha novinára Michaella Wolffa s názvom Ohnivá zloba: Vnútri Trumpovho Bieleho domu, ktorá spochybňuje prezidentove schopnosti a duševné zdravie.

Lekári Trumpovi zmerali krvný tlak, hladinu cholesterolu a cukru v krvi, srdcové frekvencie a tiež hmotnosť. Napriek tomu, že pre prezidentov nie sú takéto kontroly povinné, pravidelne ich absolvujú a po prehliadkach zverejňujú lekárske správy s konštatovaním, že sú spôsobilí na výkon funkcie.

Prezident informácie, ktoré sú uvedené vo Wollfovej knihe, považuje za klamlivé a špekulácie, že je duševne nespôsobilý viesť krajinu odmieta. Naopak, tvrdí, že je geniálny a emocionálne vyrovnaný. 

Posledné údaje o Trumpovom zdravotnom stave pochádzali zo septembra 2016, teda ešte z čias jeho volebnej kampane. Trumpov dlhoročný lekár Harold Bornstein už vtedy konštatoval, že realitný magnát sa teší výbornému zdraviu. Rok predtým Bornstein vyhlásil, že v prípade Trumpovho zvolenia bude mať Amerika vôbec najzdravšieho prezidenta. V porovnaní so svojimi predchodcami má ale Trump skôr sedavý spôsob života. Rovnako, informácie z jeho okolia nenapovedajú tomu, že by dbal na zdravú výživu.

Americký prezident strávil v nemocnici približne tri hodiny a potom odletel na Floridu, kde trávi víkendy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy