Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Do troch mesiacov musia utečenci odísť alebo budú uväznení
Zdielať na

Do troch mesiacov musia utečenci odísť alebo budú uväznení

TEL AVIV / Izraelská vláda vydala nové nariadenie týkajúce sa imigrantov. Výnimkou budú iba deti, starší ľudia a obete obchodovania s ľuďmi.

Izraelská vláda nariadila tisíckam afrických utečencov a migrantov opustiť krajinu do troch mesiacov alebo ich uväznia.

Oddelenie pre populáciu a imigráciu tento týždeň vyzvalo tých, ktorí pochádzajú zo Sudánu a Eritrey, aby odišli "do svojej krajiny alebo do tretej krajiny", čo znamená Rwanda alebo Uganda. Tí, ktorí odídu do konca marca, dostanú 3 500 dolárov spolu s peniazmi na pokrytie svojich leteniek. Tým, ktorí sa rozhodnú ostať, hrozí väzenie.

Ako uviedol portál independent.co.uk, deti, starší ľudia a obete obchodovania s ľuďmi sú vyňaté z tohto nariadenia.

Skupina kampane Horúca linka pre migrujúcich pracovníkov odsúdila tento krok a vyhlásila, že vyhostenie ohrozuje životy utečencov.

Tisícky Afričanov prešli z Egypta do Izraela predtým, než postavil na hranici plot. Izrael ich označuje za infiltrátorov a hovorí, že sú to prevažne ekonomickí migranti, ktorých počet ohrozuje židovský charakter štátu. Mnohí z nich ale (približne 38 000 ľudí) utiekli zo svojej domovskej krajiny pre konflikt a prenasledovanie.

Podľa údajov z Občianskeho a imigračného úradu žije v Izraeli 27 500 žiadateľov o azyl z Eritrey, spolu s 7 900 z Sudánu a 2 600 z iných afrických krajín.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu predtým odmietol tvrdenia, že tí, ktorí pochádzajú z krajín vrátane Rwandy a Ugandy, sú žiadatelia o azyl. "Vrátime juh Tel Avivu obyvateľom Izraela, nie sú to utečenci, ale ľudia hľadajúci prácu," povedal v auguste premiér.

Aj slovenský prezident navštívil Izrael.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy