Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Daňovníkov čakajú viaceré novinky. Treba myslieť aj na príležitostné príjmy
Zdielať na

Daňovníkov čakajú viaceré novinky. Treba myslieť aj na príležitostné príjmy

BRATISLAVA / V novom roku čakajú daňovníkov viaceré novinky v oblastí daní. Okrem elektronického podávania daňových priznaní aj pre živnostníkov, treba myslieť aj na príležitostné príjmy. Novinky budú aj pri odložení si daňového priznania na neskorší ako marcový termín.

Dôležitou zmenou pre fyzické osoby (napr. občania, športovci, umelci) je rozšírenie pojmu rezidencie. Daňová rezidencia zjednodušene určuje, v ktorej krajine sa zdaňujú príjmy. Doteraz stačilo mať v SR trvalý pobyt alebo sa tu zdržiavať viac ako 183 dní v roku. 

"Po novom sa za rezidentov považujú aj také fyzické osoby, ktoré majú na Slovensku bydlisko a dlhodobý zámer sa v ňom zdržiavať. Táto zmena zásadným spôsobom postihuje rôzne skupiny ľudí, napríklad Slovákov pracujúcich na manažérskych postoch v zahraničí alebo športovcov či umelcov žijúcich mimo SR. Na to, aby boli v SR zdanení teda môže stačiť to, že majú u rodičov k dispozícii izbu z detstva, a že majú vzťah k svojmu rodisku,“ uviedla Marcela Bošková – Slovenská komora daňových poradcov.

Zmeny sa dotknú aj zdaňovania príležitostných príjmov. Ak občan – nepodnikateľ vykoná jednorazovú činnosť a má z nej príjem do 500 eur ročne, nemusí túto sumu vykázať v daňovom priznaní a teda neplatí z nej dane. Od nového roka je dôležité, či činnosť vykoná pre podnikateľa alebo pre inú osobu. "Ak pôjde o činnosť pre podnikateľa, odmenu bude musieť občan zdaniť vo svojom priznaní. Ak by však rovnakú činnosť uskutočnil pre nepodnikateľa a jeho odmena by bola do 500 eur, naďalej k zdaneniu nepríde," dodala Marcela Bošková. 

Odklad daňového priznania o tri či šesť mesiacov sa doteraz dal urobiť obyčajným listom zaslaným na daňový úrad. Nakoľko nebola jednotná forma, oznámenia vyzerali rôzne a nedali sa daňovými úradmi automatizovane spracúvať. Pre zjednodušenie bude povinný nový formulár na predĺženie lehoty na podanie daňového priznania. Ten sa musí využiť už pri podávaní najbližších daňových priznaní.

A kde zobrať na zaplatenie daní? Pozrite si ďalší príspevok.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy