Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Slováci na Třineckom filmovom lete
Zdielať na

Slováci na Třineckom filmovom lete

Zdroj: Steven Wilke

Slovensko bude na festivale zastúpené filmami režisérov ako Patrik Lančarič, Dušan Rapoš či Martin Šulík. Súčasťou prehliadky bude tiež stretnutie filmových škôl.

Na pätnástom ročníku Třineckého filmového leta bude mať slovenská kinematografia početné zastúpenie. Festival trvá od 13. do 16. septembra a ponúka prierez súčasnou poľskou, slovenskou a českou filmovou tvorbou.

Podujatie Třinecké filmové leto sa prvýkrát konalo v roku 1993 ako menšia nesúťažná prehliadka poľských filmov. Postupne sa festival rozširoval, v súčasnosti má pevnú programovú štruktúru; festival ponúka každý rok filmy z Poľska, Čiech a Slovenska rozdelené do troch základných okruhov - retrospektívy, súťaž debutov, filmové novinky.

V Súťaži debutov sa predstaví slovenský režisér Patrik Lančarič s filmom Rozhovor s nepriateľom. V Retrospektíve uvedú Fontánu pre Zuzanu a Utekajme, už ide! Dušana Rapoša. V sekcii Hity minulej sezóny sa premietnu dva slovenské tituly: televízny film Dušana Trančíka Zima kúzelníkov a dokument Martina Šulíka Martin Slivka - muž, ktorý sadil stromy. Šulíkov film je tiež zaradený do projektu Asociácie českých filmových klubov s názvom Prehliadka stredoeurópskych filmov.

Třinecké filmové leto spoluorganizuje Slovenský filmový ústav a hlavnú cenu financujú rovnakým dielom české, slovenské a poľské ministerstvo kultúry. Členmi poroty sú aj rektor VŠMU Ondrej Šulaj a Zuzana Liová, minuloročná držiteľka Zlatého debutu za televízny film Ticho. Festival navštívi aj generálny riaditeľ Slovenského filmového ústavu Peter Dubecký a filmový teoretik Peter Michalovič.

Súčasťou prehliadky je tiež pracovné stretnutie filmových škôl z Prahy, Bratislavy a Lodže.

Najčítanejšie správy