Polojasno
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Hromadná otrava jedlom. Po spoločnom obede skončilo šesť ľudí v nemocnici
Zdielať na

Hromadná otrava jedlom. Po spoločnom obede skončilo šesť ľudí v nemocnici

Archívna reportáž

OSTRAVA / Hromadnú otavu jedlom riešili na Prvý sviatok vianočný záchranári z českého Vratimova pri Ostrave. Po spoločnom obede skončilo šesť ľudí v nemocnici.

Sedem členov jednej rodiny pri spoločnom obede zjedlo pravdepodobne niečo pokazené alebo inak zdraviu nebezpečné. Len jedna osoba vyviazla bez následkov. Záchranárov privolali o pol štvrtej poobede po tom, ako zostalo viacerým členom rodiny zle.
Do Vratimova prišli štyri sanitky a na mieste zasahoval aj tím pre špeciálne činnosti. "Posádky záchrannej služby ošetrovali sedem osôb. Vzhľadom na hromadné postihnutie osôb a prítomnosť plynového kotla v dome záchranári najprv preverovali možný únik oxidu uhoľnatého, ktorý sa ale nepotvrdil,“ opísal zásah hovorca moravskosliezskych záchranárov Lukáš Humpl.

​Nevoľnosť, závrať, zvracanie, bolesť hlavy, ale aj halucinácie mala na svedomí iná príčina. Podozrenie padlo na spoločný obed, ktorý všetci konzumovali, no každý v inom množstve. Šesť ľudí, z toho štyria dospelí od 37 do 71 rokov a dve deti vo veku tri a šesť rokov, previezli do ostravských nemocníc. "Siedmy člen rodiny nejavil známky zdravotných problémov a po vyšetrení ho záchranári nechali na mieste," dodal Humpl.

Rodina údajne obedovala pečenú hydinu s kapustou a knedľou. Stravníkom ale pravdepodobne ublížila nejaká použitá prísada do jedla. Presnú príčinu otravy zatiaľ nezistili. "Čo presne bolo zdrojom otravy, sa nepodarilo určiť," povedal Humpl. Presnú príčinu určí až laboratórny rozbor v nemocnici. 

Dôchodkyňa chcela otráviť svojich susedov, do jedla im primiešala ricín. Pozrite si video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy