Zatiahnuté
21°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Na Štedrý deň prvýkrát vzlietlo najväčšie obojživelné lietadlo na svete
Zdielať na

Na Štedrý deň prvýkrát vzlietlo najväčšie obojživelné lietadlo na svete

ČÍNA / Najväčšie obojživelné lietadlo absolvovalo svoj prvý let na Štedrý deň. Stroj dokáže prepraviť päťdesiat ľudí a vo vzduchu môže zostať až dvanásť hodín.

Čínske lietadlo AG600 uskutočnilo v nedeľu svoj prvý, hodinu trvajúci let. Stroj veľký ako Boing 737 odštartoval z letiska Ču-chaj na pobreží Juhočínskeho mora. Dolet má 4500 kilometrov, jeho maximálna vzletová hmotnosť je 53,5 ton a rozpätie krídiel má takmer 39 metrov. 

Pôvodne malo lietadlo prvý krát vzlietnuť už v máji a štart z vody malo absolvovať v druhej polovici tohto roku. Prečo sa to posunulo, nie je známe. Lietadlo navrhli tak, aby bolo schopné hasiť lesné požiare alebo robiť záchranné akcie na mori. Za dvadsať sekúnd dokáže nabrať až dvanásť ton vody. Stroj sa má využívať aj pri sledovaní a ochrane oceánu. Štátna spoločnosť Aviation Industry Corp of China ho vyvíjala osem rokov. Získala už sedemnásť zákaziek na výrobu ďalších. 

reuters

Čína posilňuje výskum v oblasti vyspelej vojenskej techniky, vrátane ponoriek, lietadlových lodí a protidružicových rakiet, čím vzrástla nervozita v regióne. Čína sa totiž angažuje v územných sporoch o Juhočínske more, na ktoré si nárokuje aj Vietnam, Malajzia, Filipíny, Taiwan a Brunej.

Vianočného ducha mal aj pilot nemeckého lietadla, ktorý počas testovacieho letu nakreslil veľký vianočný stromček. Pozrite si archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy