Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Polícia rozosiela sedem stoviek vianočných pohľadníc najhorším šoférom
Zdielať na

Polícia rozosiela sedem stoviek vianočných pohľadníc najhorším šoférom

TALLINN / Polícia v Estónsku rozosiela sedem stoviek vianočných pohľadníc najhorším šoférom v tejto pobalstskej krajine. Dúfa, že fotografie havarovaných áut a štatistické údaje o cestných nehodách príjmu opakovane pristihnutých porušovateľov pravidiel k zmene chovania za volantom. Čierna pohľadnica od polície sa podľa estónskych médii chápe ako výstraha.

Adresátmi sa stali šoféri, ktorých strážcovia zákona počas roku prinajmenšom päťkrát pristihli pri nedodržiavaní pravidiel, najčastejšie v podobe prekročenia povolenej rýchlosti či šoférovania pod vplyvom alkoholu, poznamenala agentúra Reuters.

Rebríček najhorších šoférov podľa serveru Err.ee vedie dvadsaťjedenročný mladík s viac ako dvadsiatimi prehreškami na konte, ale do "TOP 20" sa dostali aj dvaja taxikári s cyklistickými rikšami.

"Tento rok pri nehodách prišlo o život viac než 40 ľudí," hovorí text na pohľadnici, ktorá neobsahuje žiadne obvyklé vianočné blahoželanie. Namiesto toho vyčíta, že vinou šoférov ignorujúcich dopravné pravidlá utrpelo zranenia viac ako 1 300 osôb, a vyzýva adresáta, aby urobil všetko pre to, aby sa cesty stali bezpečnejšími. "Verte nám, vaši príbuzní a priatelia si prajú to isté," dodáva text.

Akciu s "čiernymi" vianočnými pohľadnicami robia policajti v Estónsku od roku 2011 ako jedno z opatrení, ktoré má pomôcť znížiť počet smrteľných nehôd v krajine s 1,3 milióna obyvateľmi. Ešte pred 10 rokmi na estónskych cestách umieralo 200 ľudí ročne. Podľa štatistík sa znížil aj počet ľudí sadajúcich si za volant pod vplyvom alkoholu. Z 17 920 prípadov v roku 2007 na 6 100 v tomto roku.

Aj tento šofér by si možno zaslúžil takú obálku: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy