Skoro jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Dediny zostávajú bez vody pre znečistenie chemikáliami
Zdielať na

Dediny zostávajú bez vody pre znečistenie chemikáliami

ŽITNÝ OSTROV / Minister životného prostredia László Sólymos dnes ohlásil spustenie mimoriadnych kontrol poľnohospodárskych podnikov. Hľadá sa vinník, zodpovedný za kontamináciu troch studní zásobujúcich pitnou vodou obce na Žitnom ostrove.

V šiestich dedinách si už týždeň chodia ľudia pre vodu na pitie, varenie a napájanie zvierat k cisternám. A budú to musieť robiť ešte minimálne mesiac.

Miestami až päťnásobné prekročenie povolenej hranice atrazínu - postreku proti burinám – odhalili v zásobárňach pitnej vody na Žitnom ostrove novo nariadené merania.

"Doteraz sme nerobili priamo merania na tento pesticíd," uviedol Marek Buranský, Západoslovenská vodárenská spoločnosť.

"Je dobré, že už sa to rieši, montujú sa filtre, čo je väčší problém, že nevieme, odkiaľ sa tá látka do tých spodných vôd dostala," dodal László Sólymos, minister životného prostredia.

Nikto si netrúfa odhadnúť, odkedy ľudia pijú vodu s atrazínom, ktorý je u nás už 10 rokov zakázaný. Minister hovorí, že ide o nadrezortný problém. Znečistenie spodnej vody likvidáciou bratislavskej Dimitrovky vylúčil.

"Ako prvé spravíme veľmi intenzívnu kontrolu v poľnohospodárskych závodoch," dodal László Sólymos.

V dedinách nie sú všetci napojený na verejný vodovod – používajú vlastné studne, kde rozbory vody ešte nerobili. "Pripravujeme vlastný hydrogeologický prieskum, skadiaľ by mohol byť tento zdroj nákazy,"  potvrdil Marek Buranský, Západoslovenská vodárenská spoločnosť

"My máme strach sa v tom aj kúpať, keď vám mám pravdu povedať, máme doma sliepky, domáce zvieratá, zajace, všetko a aj to chce vodu," opísal situáciu jeden z obyvateľov.

Počas Vianoc sa voda v cisternách voziť nebude – nahradia ju balóny s vodou. Zdarma ich ale dostanú len klienti vodární. Ostatným ju zaplatia obce. Na ich účet pôjdu aj kontrolné merania kvality vody zo súkromných studní.

"Odoberú vzorky z piatich až šiestich studní v každej obci. Potom by sme mali presnejšie údaje o tom, či je rovnaká spodná voda aj v tých studniach a aká je hladina atrazínu,"  uviedol Juraj Morvay, prednosta Okresného úradu v Dunajskej Strede 

Z vodovodnej siete dotknutých obcí by mala naozaj pitná voda podľa slov výrobného riaditeľa vodárenskej spoločnosti tiecť už v priebehu januára.

"Vodný zdroj vyčistený nebude, lebo vo vodnom zdroji to je. Ale my to budeme riešiť úpravňou vody," dodal Marek Buranský.

Znečistenie sa týka aj väčších vodných tokov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy