Skoro jasno
17°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Hasiči sa obávajú, že budú musieť vrátiť výsluhové dôchodky. Štát im ich odňal
Zdielať na

Hasiči sa obávajú, že budú musieť vrátiť výsluhové dôchodky. Štát im ich odňal

BRATISLAVA / Desiatkam hasičov z celého Slovenska ministerstvo vnútra odoberie výsluhové dôchodky. Týka sa to hasičov, ktorí zasahovali v teréne, ale aj tých, ktorí pracovali v administratíve. Sú obeťami ustanovenia v zákone, ktoré platilo iba dva roky.

Ministerstvo vnútra oznámilo hasičom, že im bude odňatý výsluhový dôchodok a zastaví sa jeho vyplácanie. Iróniou je, že sa to týka iba hasičov z terénu a z administratívy, ktorí odišli do výsluhového dôchodku v rokoch 2008 až 2010 a už nadobudli alebo nadobudnú fyzický dôchodkový vek.

V zákone je totiž zatiaľ stále platné ustanovenie, ktoré hasičom odchádzajúcim zo zboru v rokoch 2008 až 2010 nedovoľuje poberať dva dôchodky. "Hasiči, ktorí ukončili služobný pomer v spomínanom období sa mohli slobodne rozhodnúť, či budú poberať výsluhový dôchodok alebo starobný dôchodok s príplatkom," uviedla hovorkyňa ministerstva vnútra Silvia Keratová.

"Nikto o tom naozaj nevedel. Keď som si podávala výsluhový dôchodok, tak kadý hasič si to dával cez krajské riaditeľstvá, tam mu to radili. Nevie o tom ani sociálna poisťovňa, pretože keby o tom vedela, nebude ľuďom, ktorí berú dôchodky z ministerstva vnútra dávať dôchodok," povedala bývalá hasička Marcela Fridmanová. 

Výsluhový dôchodok je vysoký podľa toho, koľko hasiči v zbore odpracovali a starobný majú hasičský dôchodok majú hasiči vypočítaný z alikvotného obdobia mimo práce v zbore. Napriek tomu ministerstvo vnútra rozhodlo. "Nárok na výsluhový dôchodok, ktorý im bol priznaný v tomto prípade zaniká. Uvedené závery sú v súlade s právnym názorom Najvyššie súdu SR," povedala Keratová. 

Hasičov, ktorí odišli zo zboru po roku 2010 a dovŕšili dôchodkový vek sa už ustanovenie netýka. "Fakt je ten, že po roku 2010 dokedy to ustanovenie platí, už hasiči môžu mať dva dôchodky, čo nemá logiku," uviedol bývalý hasič a prezident hasičských odborov Daniel Petrovič. 

Hasiči sa teda pýtajú, aký je rozdiel medzi hasičom pred rokom 2010 a po ňom. Obavy majú aj z toho, že budú musieť peniaze, ktoré doteraz nadobudli, vrátiť. "V súčasnej dobe je začaté konanie, v rámci ktorého zhromažďujeme potrebné materiály, aby sme mohli posúdiť konkrétny prípad," tvrdí Keratová. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy