Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Okamura chce zjednodušiť proces referenda. Otvoril by aj tému odchodu Česka z EÚ
Zdielať na

Okamura chce zjednodušiť proces referenda. Otvoril by aj tému odchodu Česka z EÚ

Archívna reportáž

PRAHA / Predseda českej strany SPD Tomio Okamura chce návrhom zákona o celoštátnom referende umožniť, aby občania rozhodovali o všetkých veciach vnútornej a zahraničnej politiky štátu, vrátane schvaľovania zákonov a ratifikácie či vypovedania akejkoľvek medzinárodnej zmluvy. To by podľa všetkého otvorilo cestu k hlasovaniu o odchode Českej republiky z Európskej únie. Okamura v parlamentných voľbách obhájil post poslanca v českom parlamente a spájaný je aj s viacerými kontroverznými výrokmi.

Okamurovi straníci pripúšťajú, že by im mohli občania pomôcť rozhodovať aj o obsadzovaní funkcií a o veciach týkajúcich sa daní či poplatkov. Podľa nich v krajinách, v ktorých majú ľudia možnosť prehovoriť v referende do výšky daní, ako napríklad v USA či vo Švajčiarsku, nikdy k zrušeniu daní nedošlo. "Dane sú v týchto krajinách v porovnaní s Českom omnoho nižšie a hospodárenie štátu je oproti českým pomerom ďaleko efektívnejšie a spokojnosť občanov so službami štátu vyššia," uvádza strana v návrhu. 

V návrhu sa okrem iného spomína, že na vyhlásenie referenda bude potrebný nižší počet podpisov. Zatiaľ čo predošlá, Sobotkova vláda požadovala 250 000 podpisov, v návrhu SPD figuruje len 100 000 podpisov. 

Ďalší rozdiel spočíva v tom, že o výsledku by rozhodol názor nadpolovičnej väčšiny, ktorý by nebol podmienený minimálnym počtom hlasov. To znamená, že by bolo referendum platné bez ohľadu na počet zúčastnených občanov. Výsledok by potom bol záväzný pre vládu a pre parlament. "Nie je žiaden dôvod, aby zákonodarná moc či exekutíva boli imúnne voči rozhodnutiu ľudí. Ľudia totiž neslúžia im, ale oni ľuďom," uvádza SPD. Ďalšou novinkou je, že by referendum vyhlásil prezident nielen na návrh petície občanov, ale že by ho mohla navrhnúť aj vláda. 

Ako uvádza portál Novinky.cz, zástupcovia strán sa k návrhu vyjadrujú zdržanlivo, niektorí ho odmietajú. Hnutie ANO, ktorému predsedá Andrej Babiš už niekoľkokrát pripustilo, že je pre celoštátne referendum. Ako ale Babiš podotkol, hnutie nechce referendum o vystúpení z EÚ. Argumentom je pre nich brexit. "Téma odchodu z EÚ pre nás nie je téma, preto chceme presadzovať viac naše záujmy v Bruseli hlasnejšie a konkrétne, ako sa dostať do inej pozície. To my odmietame," prehlásil Babiš. 

Tomio Okamura je v Česku vnímaný v niektorých témach pomerne kontroverzne. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy