Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
V Nemecku dražia dedinu aj s dôchodcami
Zdielať na

V Nemecku dražia dedinu aj s dôchodcami

Archívna reportáž

BERLÍN / Malá nemecká dedinka s názvom Alwine je na predaj. Súčasní majitelia ju umiestnili do berlínskej aukcie s počiatočnou cenou 125 000 eur. V dedine žije asi 20 obyvateľov, ktorých väčšinu tvoria dôchodcovia.

Sedemdesiatročný Paul Urbanej, ktorý je jedným z obyvateľov dediny, zostal v šoku, keď zistil, že sa dedina predáva. Zistil to tak, že narazil na nápis oznamujúci predaj. Aukcia prebehne v sobotu. Nový majiteľ tak získa celú dedinu, ktorá sa nachádza asi 120 kilometrov južne od Berlína.

Mladí z dediny odišli

vydražiliPočas druhej svetovej vojny vychovávala neďaleko od dediny svojich členov nacistický organizácia Hitlerjugend. Po tom, ako prebehlo budovanie železnej opony sa dedina Alwine dostala do komunistickej časti Nemeckej demokratickej republiky. 

Mnoho členov dediny pracovalo v továrni na výrobu brikiet, ktorej patrily všetky pozemky v dedine až do nemeckého zjednotenia v roku 1990. Továreň bola údajne najstaršou výrobňou brikiet v Európe. "Mnoho obyvateľov tam pracovalo už od roku 1960, továreň ale v roku 1991 prestala fungovať a veľa ľudí odtiaľto odišlo," povedal Andreas Claus, starosta mesta Uebigau-Wahrebrück, ktorého súčasťou je aj Alwine.

"Väčšina z nich boli mladí ľudia, ktorí odchádzali do západného Nemecka za prácou. Nikto z nich sa už nevrátil," uviedol Peter Kroll, obyvateľ dediny od roku 1945.

Nie je to prvý predaj

V roku 2000 bola dedina predaná za symbolickú jednu marku súkromným investorom. Tí sa ale rozvoju dediny veľmi nevenovali. Okrem jednej rodiny je zvyšok obyvateľov v dôchodkovom veku. Podobné je to údajne aj v ostatných dedinách bývalého NDR. "Ľudia sa v ekonomicky zaostalých oblastiach cítia so svojimi problémami opustene," uviedol Claus. 

Starosta mesta uviedol, že sa nechystá dedinu kúpiť. O jej predaji sa podľa jeho slov dozvedel z nemeckého bulváru. Kúpiť dedinu sa podľa portálu Novinky.cz nechystá ani žiaden z jej obyvateľov, cena je pre nich príliš vysoká. Osud malej dediny tak závisí od dražby. Jej organizátori priznali, že je to po prvýkrát, čo predávajú celú dedinu.

Len nedávno došlo k historickej dražbe obrazu Leonarda da Vinciho. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy