Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
V Bardejove rušia ubytovňu, ľudia nemajú kam ísť
Zdielať na

V Bardejove rušia ubytovňu, ľudia nemajú kam ísť

Archívna reportáž

BARDEJOV / Hotelová akadémia v Bardejove roky prevádzkovala ubytovňu, ktorú sa teraz rozhodla zrušiť. Svojich klientov požiadala aby sa odsťahovali. Niektorí však nemajú kam ísť. Z nízkych príjmov si podnájom dovoliť nemôžu.

Dôvody zatvorenia ubytovne sú vraj logické. Ekonomicky sa to údajne neoplatí pre dlhodobé prenájmy a škola sa ju rozhodla zatvoriť po prepúšťaní. Najviac zarazil ľudí ich neľudský prístup. Vysťahovať sa majú do blížiacich sa Vianoc. Oni ale nevedia, kam majú ísť.

Ján Leňo žije v ubytovni už jedenásť rokov. Viaceré diagnózy ho dostali na invalidný dôchodok. Zo 149 eur mesačne si mohol dovoliť akurát tak ubytovňu, teraz netuší kam sa podeje: "Dneska je byt prenájom 280 najmenej," hovorí utrápený Ján. O jedny dvere ďalej. Na tej istej chodbe býva pán Peter. Rozviedol sa, deti sú preč a pre pôžičku z nebankovky napokon musel predať byt. Na ubytovňu prišiel pred štyrmi mesiacmi. Ani ten však nevie, ako sa z tejto situácie dostane.

Riaditeľka sa bráni

"Prosíme Vás uvolnite izby do 22. decembra 2017, za pochopenie ďakujeme." Takúto informáciu dostal každý klient ubytovne na papieri s hlavičkou školy, bez podpisu, bez pečiatky a bez mena. Podľa neho by mali klienti ubytovňu opustiť najneskôr dva dni pred Vianocami. Za rozhodnutím je riaditeľka školy Eva Čajková. Aj keď ona sama hovorí, že vedenie. Svoje rozhodnutie zrušiť ubytovňu pre dlhodobé prenájmy vysvetľovala takto: "Sme príspevková organizácia, budeme robiť to, na čo máme. Činnosti, ktoré nie sú efektívne jednoducho robiť nebudeme," hovorí.

Škola podľa riaditeľky zriadila ubytovňu, aby si nejaké to euro privyrobila. Klienti platili aj v lete, keď vykurovať nemuseli. Teraz v zime sú už pre nich príťažou. Riaditeľka nás presviedčala, že väčšina si poradila a o ostatných je postarané. Škoda len, že to tak pokojne nevnímajú tí, ktorých sa to týka. „Rozumieme ekonomickým aj personálnym dôvodom na zatvorenie ubytovne. Z ľudského hľadiska to nebolo najšťastnejšie riešenie. Navyše majú nájomníci platné zmluvy do konca roka, nie do 22. decembra. Konanie pani riaditeľky preveríme,“ vyjadril postoj Prešovského samosprávneho kraja ich hovorkyňa Dása Jeleňová.

V tomto období už začínajú byť noci mrazivé. Ako by malo vedieť mesto pomôcť ľuďom bez domova sa dozviete v archívnej reportáži.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy