Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Klimatické zmeny spôsobili nárast detských sobášov. Rodičia ich nedokážu živiť
Zdielať na

Klimatické zmeny spôsobili nárast detských sobášov. Rodičia ich nedokážu živiť

Archívna reportáž

MAPUTO / Zmena klímy už nie je len abstraktným pojmom spojeným s apokalyptickými obrazmi. Stáva sa čoraz častejšie aj názornou skutočnosťou, ktorú už ďalej nejde prehliadať. Má dopad aj na konkrétnych ľudí, napríklad na mladé dievčatá v rozvojových krajinách, ktoré ich rodiny už nemajú z čoho živiť.

Ľudia v africkom Malawi aj v susednom Mozambiku hovoria o tom, že zatiaľ čo pred tým mali peniaze na to, aby uživili svoju rodinu, dnes už náklady nezvládajú pokrývať. Ako dôvod uvádzajú zmeny počasia. Podľa investigatívnych novinárov z Brides Of The Sun má zmena klímy dopad na vytváranie nových generácií detských neviest. 

"Musím uznať, že moji rodičia urobili všetko čo mohli, ale kvôli zmene podnebia zlyhali. Pre rúbanie stromov na pobreží nám rieka spláchla časť úrodnej pôdy," povedala 15-ročná Agnes Mposwa. Už rok je vydatá a pred niekoľkými mesiacmi porodila svojmu mužovi dcéru.

Agnes je ale výnimkou, pretože sa vydávala z lásky a sama to chcela. Jej rovesníčka toľko šťastia nemala. Keď prišli o pôdu, rodila Ntonyi Sande upadla do biedy, preto sa ju rodičia napriek jej protestom rozhodli vydať. Bolo pre nich výhodné mať doma o jeden hladný krk menej. 

Vláda proti manželstvám mladých bojuje

Ako uvádza portál IDnes.cz, v Malawi je svadba mladistvých už dva roky nelegálna a tamojšia vláda zákaz vpísala aj do ústavy. Proti detským manželstvám bojuje aj vláda v Mozambiku, no ich počet stále rastie. Navyše, oficiálny počet takýchto sobášov sa nedá zistiť, často totiž ide len o ústnu dohodu medzi rodinami, keďže úradne sú sobáše mladistvých zakázané alebo trestané. 

Globálne otepľovanie, samozrejme, nie je jediným dôvodom uzatvárania takýchto manželstiev. Prispelo ale k tomu, že sa k nim uchyľujú aj rodiny, ktoré to pred tým robiť nemuseli. Spomínané africké krajiny sú dôkazom toho, že napriek osvete nemajú niektoré rodiny na výber. 

Mozambik aj Malawi sú na poľnohospodárstve životne závislé. Každá zmena podnebia tak má na obyvateľov reálny dopad. "Nemáme presné čísla, ale povedal by som, že tak 30 až 40 percent detských manželstiev v Malawi majú na svedomí povodne a sucho spôsobené klimatickou zmenou," uviedol Mac Bain Mkandawire, riaditeľ malawijskej osvetovej organizácie Youth Net and Counselling. Podľa neho údaje neexistujú preto, že ešte nikomu nenapadlo hľadať súvislosť medzi manželstvami a klimatickými zmenami. 

Netýka sa to ale iba dievčat. Zhruba 18 percent detí, ktoré uzatvárajú manželstvá sú chlapci. To je zhruba asi 2,5 milióna detských ženíchov ročne. Podľa údajov Populačného fondu OSN z roku 2015 sa každý deň uskutoční zhruba 37 000 detských sobášov denne. 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy