Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Afriku trápi vysoká pôrodnosť. Antikoncepcia je podľa imámov zbraňou Západu
Zdielať na

Afriku trápi vysoká pôrodnosť. Antikoncepcia je podľa imámov zbraňou Západu

Vysoká pôrodnosť môže v Afrike už za pár rokov spôsobiť zbrojené konflikty o zdroje pitnej vody či o potraviny. OSN sa snaží Afričanov presvedčiť o výhodách plánovaného rodičovstva. Narážajú ale na odpor radikálnych imámov, ktorí tvrdia, že antikoncepčné prostriedky sú nástrojom Západu, ktorý sa bojí islamu.

Cieľ znížiť pôrodnosť v Afrike na rozumnú úroveň si už pred rokmi dal riaditeľ Populačného fondu pre západnú Afriku Mabingue Ngom. Z praxe vie, že kľúčovú úlohu v regulácii pôrodnosti v západnej Afrike zohrávajú náboženskí vodcovia, ktorí antikoncepčné prostriedky tvrdo odmietajú. Tvrdia, že sú zbraňou Západu. 

Podľa imámov majú veľmoci strach, že Afričanov bude onedlho viac, ako je "bielej populácie". Mnohí z nich citujú Korán, ktorý im údajne plodenie detí prikazuje. "Všetky tieto opatrenia Západu majú jediný cieľ - redukovať našu populáciu. Pre vaše pervérzne propagovanie antikoncepcie sú ženy v Európe neplodné. Naše ale plodné sú. Bude nás oveľa viac a toho sa bojíte," uviedol dakarský imám Haasane Seck. 

Aj pracovníci OSN sa snažia prispôsobiť svoju rétoriku lokálnym podmienkam. Ngom sa preto na stretnutí vyvaruje používaniu termínu znižovania plodnosti a apeluje na dodržiavanie pravidiel Koránu, ktorý veriacim prikazuje pri plodení detí prihliadať aj na to, aby im vedeli zabezpečiť dobrý život. 

Podľa portálu IDnes.cz sa vôbec najrýchlejší populačný rast týka oblasti Nigeru. Podľa odhadov OSN sa miestna populácia do roku 2050 strojnásobí a na území bude žiť 72 miliónov ľudí. Pritom už v súčasnosti mnohí z nich bojujú s nedostatkom vody a jedla. Pôrodnosť je tu najvyššia na svete. Za posledných 25 rokov tu každá žena porodila priemerne sedem detí. Vysoký je aj počet úmrtí matiek pri pôrode. 

Populačný fond pre západnú Afriku sa už v roku 2015 spolu s prezidentom Mahamadú Isúfom snažil na školách zaviesť sexuálnu výchovu. Odpoveďou im boli protesty v uliciach a hromady spálených učebníc pred miestnou kanceláriou OSN. O tri roky skôr zákon zakázal, aby dievčatá prerušovali štúdium pre nútené manželstvá. Po nepokojoch musela vláda od zákona odstúpiť. 

Otázkou zostáva, ako sa plánované rodičovstvo uchytí medzi obyčajnými ľuďmi. Napriek tomu, že mnohé ženy sú presvedčené, že svojim manželom budú rodiť deti bez ohľadu na následky, niektorým sa pohľad na rodičovstvo začína meniť. "Môj otec nás nedokázal zabezpečiť. Ja som sa rozhodol, že nebudem opakovať rovnakú chybu," povedal Lamodi Soulye, ktorý pochádza z 28 súrodencov a z detstva si pamätá hlad ako bežnú súčasť života. Tvrdí, že keď sa rozhodne založiť si rodinu, viac ako tri deti mať nechce. 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy