Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Utečenci, ktorí sa dobrovoľne vrátia do krajiny pôvodu, môžu dostať 3000 eur
Zdielať na

Utečenci, ktorí sa dobrovoľne vrátia do krajiny pôvodu, môžu dostať 3000 eur

BERLÍN / Nemecká vláda chce finančne podporiť odmietnutých žiadateľov o azyl, ktorí sa dobrovoľne vrátia do krajiny svojho pôvodu.

Do konca februára budú môcť rodiny imigrantov získať nad rámec svojej súčasnej podpory finančný bonus vo výške 3000 eur na zadováženie ubytovania alebo zariadenia. Túto výšku dostanú rodiny, v prípade jednotlivca pôjde o príspevok vo výške 1000 eur. 

Nemecká vláda takto navýšila sľúbený bonus. V prvotnej fáze totiž ponúkala 1200 eur tým, ktorí sa dobrovoľne vrátia do svojej krajiny. O túto čiastku sa mohli uchádzať osoby staršie ako 12 rokov a v prípade mladších detí sa jednalo o sumu 600 eur.  Momentálne sa situácia zmenila a okrem týchto bonusov, môžu tí, čo sa dobrovoľne odsťahujú dostať aj 3000 eur. Rodina s jedným dieťaťom by tak mohla získať až dvojnásobok pôvodnej sumy. 

Na návrat do vlasti využilo pôvodný bonus už 8 640 ľudí v období od februára do októbra tohto roku. Nemecká vláda už teda investovala do návratu migrantov tisíce eur. Podľa novinky.cz v Nemecku žije 115 000 osôb, ktorým úrady odmietli udeliť azyl. V období od januára do septembra dostalo príkaz k opusteniu Nemecka 35 000 utečencov. Okrem toho bolo v tom období vyhostených z krajiny 19 520 ľudí. 

Utečenci to stále nemajú ľahké v mnohých krajinách.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy