Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Trump vycúval aj z globálnej dohody o utečencoch. Prieči sa jeho migračnej politike
Zdielať na

Trump vycúval aj z globálnej dohody o utečencoch. Prieči sa jeho migračnej politike

Archívna reportáž

WASHINGTON / Spojené štáty sa stiahnu z príprav globálneho paktu o migrácii, ktorým členské štáty OSN chcú spoločne chrániť práva utečencov a migrantov. Rozhodol o tom Donald Trump, podľa ktorého je dohoda nezlučiteľná s jeho migračnou politikou.

V septembri 2016 prijalo 193 členských štátov Valného zhromaždenia OSN jednomyselne text zvaný Newyorská deklarácia pre migrantov a utečencov. Tá má zlepšiť medzinárodné riešenie utečeneckej problematiky, okrem iného aj otázku prijímania utečencov v krajinách, školskú dochádzky ich detí, legálne zamestnávanie či ich návratu do rodnej krajiny. 

Ako uvádza portál IDnes.cz, v deklarácii sa štáty zaviazali zvolať rokovanie o usporiadaní medzinárodnej konferencie k uzatvoreniu globálneho paktu o bezpečnej, riadenej a legálnej migrácii. Konferencia by sa mala konať v roku 2018.

"Amerika je hrdá na svoje prisťahovalecké dedičstvo a je vedúcou silou pri podpore migrantov a utečencov vo svete. Globálny prístup Newyorskej deklarácie ale odporuje zvrchovanosti USA," uviedla americká veľvyslankyňa pri OSN Nikki Haley. Podľa prehlásenia USA obsahuje Newyorská deklarácia niekoľko ustanovení, ktoré sa nezlučujú s americkou imigračnou politikou a so zásadami Trumpovej vlády ohľadom prisťahovalectva. Prezident Donald Trump sa preto rozhodol zastaviť účasť USA na prípravách paktu.

"Žiadna krajina neurobila viac než Spojené štáty a naša štedrosť bude pokračovať, ale rozhodnutie týkajúce sa našej imigračnej politiky musia byť vždy prijímané výhradne Američanmi, my budeme rozhodovať o tom, ako najlepšie kontrolovať svoje hranice a kto bude púšťaní do našej krajiny," zdôraznila Haley.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy