Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Biely dom požaduje od súdu, aby úplne odblokoval migračný dekrét
Zdielať na

Biely dom požaduje od súdu, aby úplne odblokoval migračný dekrét

Archívna reportáž

WASHINGTON / Biely dom podal sťažnosť k najvyššiemu súdu, aby úplne odblokoval rozhodnutie Donalda Trumpa znemožniť vstup do USA občanom niekoľkých prevažne moslimských štátov. Dekrét prezidenta Trumpa pred časom zablokoval súd na Havaji, no odvolací súd v Kalifornii ho minulý týždeň čiastočne odblokoval.

Trump počas tohto roka vydal takzvané exekutívne nariadenie, čím zakázal vydávanie víz občanov ôsmich štátov. Ten platí pre Čad, Irán, Jemen, Líbyu, Somálsko, Sýriu, Severnú Kóreu a Venezuelu. Prezidentské nariadenie ale narazilo na tvrdú kritiku, ktorá prerástla aj do niekoľkých súdnych žalôb. Dekrét potom zablokovali federálne súdy v Kalifornii, v Marylande a v štáte Washington. 

Federálni sudcovia si myslia, že je Trumpovo rozhodnutie protiústavné, pretože Trump nepreukázal, že by národná bezpečnosť bola bez tohto zákazu ohrozená. Verdikt o zablokovaní, ktorý padol najprv na Havaji v polovici októbra začal okamžite platiť na celom území USA. Migrácie z KĽDR a z Venezuely sa ale netýkal, pretože platnosť tejto časti Trumpovho príkazu súdy nespochybnili.

Biely dom na rozhodnutie súdu reagoval odvolaním, ktorému odvolací súd v Kalifornii vyhovel. Do USA tak v súčasnosti nepúšťajú prisťahovalcov z Čadu, z Iránu, z Jemenu, z Líbye, zo Somálska a zo Sýrie ak nemajú žiadnu spojitosť na Spojené štáty. Spojitosťou sú napríklad úradne zdokumentované rodinné vzťahy či súčinnosť v niektorou americkou inštitúciou, napríklad vzdelávacieho charakteru. Rozhodnutie odvolacieho súdu je zatiaľ predbežné. 

Trumpova administratíva preto požiadala najvyšší súd USA o úplné odblokovanie dekrétu. Ak by súd žiadosti vyhovel, bol by dekrét plne platný aj počas doby trvania odvolacieho konania. Septembrový dekrét je už treťou verziou protiprisťahovaleckého nariadenia, ktoré Trump vydal. Aj jeho predchádzajúce varianty boli americkými súdmi odmietnuté. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy