Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
V Bratislave po prvýkrát implantovali pacientovi umelé srdce
Zdielať na

V Bratislave po prvýkrát implantovali pacientovi umelé srdce

BRATISLAVA / V Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) v Bratislave vykonali prvý operačný zákrok s umelým srdcom. Ústav je zároveň prvým pracoviskom v strednej Európe, ktoré odštartovalo program implantácií umelých sŕdc.

Operáciu podstúpil 47-ročný pacient, čakateľ na transplantáciu srdca, ktorý bol vo vážnom život ohrozujúcom stave. Po spomínanom zákroku sa tak stal 1 741. pacientom s implantovaným umelým srdcom Total Artificial Heart (TAH) na svete. 

Implantáciu umelého srdca v NÚSCH vykonali v rámci Programu SynCardia TAH. Zariadenie je pritom prvým pracoviskom v strednej Európe, ktoré tento program odštartovalo. "Po prvýkrát sme implantovali totálne umelé srdce. Doteraz to boli len komorové podpory," hovorí primárka Ingrid Olejárová. Pacient by bez tohto prístroja do niekoľkých dní zomrel. "To mi dalo naspäť život. Som veľmi vďačný," vraví 47-ročný Jozef. 

Umelé srdce TAH je zariadenie slúžiace na úplné nahradenie srdca, ktoré je certifikované v Európe aj v USA. Slúži ako premostenie pred samotnou transplantáciou srdca, natrvalo sa používa pri liečbe pacientov spĺňajúcich prísne indikačné kritériá, ktorí nie sú vhodní na transplantáciu srdca. Pacient je pripojený na nemocničnú jednotku a po stabilizácii jeho stavu a splnení kritérií sa prepojí na domáci pohon (Freedom - batoh s pohonom o hmotnosti približne 6 kilogramov), s ktorým dokáže viesť takmer normálny život. Počas tohto obdobia pacient naďalej zostáva čakateľom na operáciu srdca.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy