Zatiahnuté
24°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Zatknutá sestra dostala odškodné pol milióna
Zdielať na

Zatknutá sestra dostala odškodné pol milióna

Archívna reportáž

UTAH / Sestra, ktorú policajt zatkol preto, že odmietla odobrať pacientovi v bezvedomí krv, dostala odškodné 500 tisíc dolárov. Policajta, ktorý jej nasadil putá, už prepustili.

Sestra Alex Wubbels zažila šok, keď ju zatkli policajti za niečo, čo jej prikazoval štátny aj federálny zákon. Odmietla totiž odobrať vzorku krvi pacientovi v bezvedomí, pretože policajti nemali súdny príkaz. Videozáznam toho, ako ju policajný dôstojník brutálne zatýka a odvádza z nemocnice, obletel svet. Alex sa nakoniec s mestom Salt Lake City a s univerzitou v Utah dohodla na peňažnom odškodnení vo výške 500 tisíc dolárov.

Policajta Jeffa Payne-a, ktorý jej dával putá, prepustili a jeho nadriadenému znížili hodnosť.

Alex Wubbels po celý čas opakovala, že pacientovi bez jeho súhlasu nesmú vziať vzorku krvi. "Ako zdravotná sestra mám jedinú prácu: postarať sa o to, aby boli pacienti v bezpečí. Vaša krv je vaša. Je to váš majetok," vyhlásila Alex.

Policajtov nepustila k mužovi v bezvedomí a neumožnila im získať jeho krv. Veliteľ zásahu vtedy nariadil kolegovi, aby zdravotnú sestru zatkol. Ten kričiacu ženu sotil o stenu a tam jej nasadil putá. Nemocnica odvtedy zaviedla nové pravidlá, podľa ktorých policajti nemajú právo prísť do nemocnice po vzorky krvi osobne. Alex chce časť odškodného venovať iniciatívam na podporu povinného nosenia policajných kamier na telách (bodycam), pretože zábery zo zákrokov sú často rozhodujúcim dôkazom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy