Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Búrka Ophelia si v Írsku vyžiadala dve obete. Státisíce domácností sú bez elektriny
Zdielať na

Búrka Ophelia si v Írsku vyžiadala dve obete. Státisíce domácností sú bez elektriny

DUBLIN / Búrka Ophelia, ktorá v pondelok dorazila k Britským ostrovom, už zasiahla plnou silou Írsko. Podľa miestnych médií si doteraz vyžiadala jeden ľudský život. Silný vietor vyvracal stromy a stĺpy elektrického vedenia. Bez elektriny sa ocitlo viac ako 100.000 domácností a podnikov, informovali energetici. Meteorológovia uviedli, že vietor dosahoval na južnom pobreží Írska rýchlost až 176 kilometrov za hodinu. Uzavreté sú školy aj úrady.

Meteorológovia takisto vydali varovanie pre Škótsko, Wales, Severné Írsko a ostrov Man a pre severné a južné Anglicko, kde platí výstraha pred záplavami. Rušené sú trajekty a železničné i autobusové spoje.

Írska polícia vyzvala motoristov a cyklistov, aby vôbec nejazdili, pokiaľ to nie je nevyhnutné. Ľudia by sa podľa polície nemali radšej vydávať k pobrežiu, pretože to môže byť nebezpečné.

Premiér Leo Varadkar uviedol, že miestna elektrárenská spoločnosť ESB opraví elektrické vedenie, akonáhle to bude bezpečné. Obyvateľov vyzval, aby zostali doma, kým sa búrka nepreženie.

Obeťou búrky sa podľa miestnej rozhlasovej a televíznej stanice RTE stala žena v aute, na ktorý spadol strom.

Írska vláda už skôr vyhlásila najvyšší stupeň pohotovosti v niekoľkých okresoch na západe krajiny a uviedla do pohotovosti armádu. Ophelia sa predtým prehnala Atlantikom ako hurikán, cestou k európskemu pobrežiu ale zoslabila na búrku.

Írsky spravodajca BBC uviedol, že Ophelia bude najsilnejšia búrka, aká zasiahla Írsko za posledné polstoročie. Zhodou okolností uplynulo dnes 30 rokov od takzvanej Veľkej búrky, ktorá v roku 1987 zabila v Británii dve desiatky ľudí a padla odhadom na 15 miliónov stromov.

Hurikán spôsobil nedávno problémy aj v USA, keď museli evakuovať Floridu. Viac sa dozviete v archívnej reportáži. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy