Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Izrael zaútočil na sýrsku protivzdušnú obranu. Tvrdia, že šlo o protiútok
Zdielať na

Izrael zaútočil na sýrsku protivzdušnú obranu. Tvrdia, že šlo o protiútok

Archívna reportáž

DAMASK / Izraelské bojové letky zaútočili východne od Damasku na zariadenia protivzdušnej obrany, ktoré patria sýrskej armáde, a zničili ich. Izrael tvrdí, že išlo o protiútok, ktorému predchádzala streľba na izraelské letky v libanonskom vzdušnom priestore.

Izraelské letky sa stali terčom sýrskej streľby počas rutinného preletu nad Libanonom. Oznámil to hovorca izraelskej armády. Lietadla podľa neho neboli zasiahnuté a vrátili sa späť na základňu. 

Následne Izrael zaútočil na sýrske zariadenia protivzdušnej obrany, asi 50 kilometrov na východ do Damasku. Moskva, ktorá poskytuje vojenskú podporu sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi, bola o izraelskom útoku informovaná údajne počas toho, ako už prebiehal. Hovorca izraelskej armády zdôraznil, že Izrael nemá v úmysle destabilizovať situáciu v tomto regióne.

Izrael sa do bojov v Sýrii výrazne nezapojil. Podnikli ale niekoľko náletov na libanonské šiitské hnutie Hizballáh. To bojuje na strane sýrskej vlády, ktorá považuje Izrael za nepriateľa. Takéto incidenty sú ale podľa agentúry AP veľmi neobvyklé. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy