Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Maslová hystéria: Ľudia v obchodoch stáli rady
Zdielať na

Maslová hystéria: Ľudia v obchodoch stáli rady

UHERSKÉ HRADIŠTE / Česko zachvátila maslová hystéria. Kvôli dnešnej zľave sa v supermarkete v Uherskom hradišti tvorili dlhé rady a vo vnptri sa dokonca medzi ľuďmi strhol maslový boj. Podľa psychológov v nás totiž strach z nedostatku spúšťa zvierací inštinkt.

Hneď ako sa obchod otvoril, ľudia doslova zaútočili na palety s maslom. Strkali do seba a nadávali si. "Ráno to býva hrozné. V centre sa dokonca aj pobili," hovorí svedok maslového ošiaľu. 

Podľa psychológa Jakuba Kuchařa ide o davovú hystériu. "Je to buď alebo. Buď budem mať maslo a všetko je v poriadku, alebo ho mať nebudem, všetko bude nanič, nebudem mať dosť peňazí, trebárs na Vianoce." Maslo bolo v piatok v zľave 46,90 českých korún. Bežne stojí 53 korún. Ľudia si brali i niekoľko desiatok kusov, napriek tomu, že platilo obmedzenie 8 kusov na osobu. Za všetkým údajne stojí strach z nedostatku alebo predraženie masla. 

Na povrch sa teda podľa psychológa dostávajú animálne, zvieracie stránky. Zdraženie masla má na svedomí viacero faktorov. "Tučnosť súčasného mlieka je o niečo nižší, takže je tu deficit mliečneho tuku pre výrobu masla. Ale samozrejme ten podstatný dôvod je zvyšovanie ceny mlieka," uvádza Zdeněk Jandejsek, prezident Agrárnej komory ČR. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy