Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Biely dom hasil vyhrážky KĽDR. Najväčšie obavy má Južná Kórea
Zdielať na

Biely dom hasil vyhrážky KĽDR. Najväčšie obavy má Južná Kórea

WASHINGTON / Slovná vojna medzi Spojenými štátmi a Severnou Kóreou sa vyostrila natoľko, že zástupcovia oboch krajín na seba začali páliť takpovediac ostrými. KĽDR verí, že im Donald Trump vyhlásil vojnu. Sú preto pripravení zasiahnuť. Spojené štáty to označili za absurdnosť.

Trumpov prejav na valnom zhromaždení OSN a jeho neskorší komentár na sociálnej sieti vyburcoval zástupcov Severnej Kórey k tvrdým vyhláseniam. "Pretože Spojené štáty nám vyhlásili vojnu, máme právo podniknúť protiopatrenia a to vrátane zostrelenia amerických strategických bombardérov mimo vzdušný priestor našej krajiny," uviedol minister zahraničných vecí KĽDR Ri Yong Ho.

Biely dom sa krátko po nebezpečnej vyhrážke snažil zachraňovať situáciu. "Nevyhlásili sme KĽDR vojnu. Tá poznámka je absolútne absurdná," hasila situáciu Sarah Sanders, hovorkyňa Bieleho domu. 

Podľa analytikov, ktorých oslovila jedna zo svetových agentúr, ale Severná Kórea pravdepodobne nie je schopná zastaranými stíhačkami zostreliť americké lietadlá, a ani to zrejme nemá v úmysle.

Nebezpečné urážky zdvihli zo stoličiek politické špičky viacerých štátov. Varujú, že táto slovná vojna je nebezpečná a nikto nevie zaručiť, že vyhrážky politici nemyslia vážne. Na rokovania vyzýva OSN, Japonsko, Čína, ale aj Rusko, kam podľa posledných ifnormácií mieri na rokovanie severokórejská diplomatka.

Najväčšie obavy z konfliktu však majú juhokórejci. "Dôsledky vypuknutia vojny na Kórejskom poloostrove by boli ničivé nielen pre severovýchodnú Áziu, ale pre celé medzinárodné spoločenstvo," uviedla ministerka zahraničných vecí, Kang Kyung-Wha. Juhokórejci dokonca na webe zverejnili video s obsahom záchranného batoha v prípade útoku. Za mesiac si ho pozrelo viac ako pol milióna ľudí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy